Seguidors

diumenge, 9 de febrer del 2025

ESGLÉSIA DE SANT CEBRIÀ DE VALLALTA

SANT CEBRIÀ DE VALLALTA - EL MARESME

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 












El campanar, símbol del nostre poble

Des dels inicis el temple de Sant Cebrià de Vallalta va ser consagrat a aquest sant i bisbe de Cartago (segle III).
D'aquella primera església de Sant Cebrià, construïda d'estil romànic, avui solament en queda un tros de mur a la base d el campanar. A partir de 1544 la comunitat de Sant Cebrià va guanyar importànciai va viure un període de bonança econòmica. Possiblement aquests dos elements van propiciar la idea de construir un nou temple més gran que l'anterior  i més adecuat a l'època pel que fa a l'àmbit artístic. La nova nau, que aprofitava elements de l'edifici precedent, va començar a ser construïda el 1577, segons una inscripció que avui encara es pot llegir al frontó de la portalada. Les obres van allargar-se fins l'any 1596. El nou temple lluïa aleshores esplèndid i blanc al mig de la vall.
L'edifici, d'estil gòtic tardà, té una sola nau, acabada en absis rodó. El perímetre està flanquejat per cinc capelles laterals, dues a la banda esquerra i tres a la banda dreta. El campanar, de 27 m. d'alçada i ben massís, parteix d'una planta quadradaque s'afina a la part superior i adopta una forma octogonal amb quatre grans obertures.
El 1892 la construcció del temple va assolir una de les fites més importants: la coronació del campanar. Tot aixó va ser fruit de la dedicació, les donacions i el sacrifici de la gent del poble, que va aportar hores de feina, donatius econòmics i materials. El campanar d'Hortsavinya va servir de model. El mestre d'obres, Josep Jordà Viader, casat amb l'Engràcia Amargant Ferrer, va dirigir la construcció del campanar. Aquell mateix any el rector Bonaventura Pujol Castanyer va enviar una carta al bisbat per tal de demanar diners per a l'obra, però no consta que els hi fossin concedits.



La darrera resgtauració que es coneix del campanar data de 1970, quan Josep Felip Pallejà Ricard va pagar els desperfectes que havia ocasionat un llamp durant una tempesta del setembre de 1966. A més, aquella ocasió va ser aprofitada pera instal·lar un parallamps i emblanquinar tot l'exterior de l'edifici.

















***********************************************
Enllaços amb informació:


***********************************************










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada