Seguidors

dilluns, 21 d’abril del 2025

CASA-MUSEU CAN TRINXERIA 

OLOT - LA GARROTXA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/



La casa-museu de Can Trinxeriamanté, al seu interior, el mobiliari i la decoració originals de l'època, un comjunt amb un altíssim valor historiciartístic que ens permet submergir-nos en la vida familiar benestant olotina i catalana dels segles XVIII i XIX.

Casa pairal del llinatge Trinxeria,una família originària de Prats de Mollóque va destacar en el món polític i militar. La casa fou construïda a la primera meitat del segle XVIII, encara que al llarg dels anys ha patit nombroses ampliacions i modificacions. Està formada per planta baixa, tres pisos i terrat. Destaca per les decoracions amb escenes mitològiques i pasisatgístiques, pel mobiliari i tambépels diferents elements ornamentals com les motllures daurades, els miralls, la tapisseria, les làmpades, els canelobres, etc. Una de les cambres de la casa alberga el famós pessebre monumental que l'hereu Ignasi Trinxeria inicià a finals del segle XVIII, amb diferents aportacions posteriors.





**********************************************
Enllaç amb informació:

Època: segle XVII-XVIII

Descripció:

Edifici que ocupa una parcel·la d'uns 820 m². La planta baixa ocupa 520 m² i és de tres crugies cobertes amb volta, una de les quals era antigament ocupada pels carruatges i cavallerisses. El primer pis presenta dues parts ben diferenciades: una formada per les tres crugies i l'altra per una ala en forma de L afegida. La primera d'aquestes parts és la més noble de l'edifici i conté dues cambres amb les corresponents alcoves i quatre salons juxtaposats i intercomunicats entre ells; dos pisos superiors i un terrat cobert. És destacable la senzilla però bonica balconada del primer pis de la façana del carrer de Sant Esteve. La façana és la que avui dona a la plaça del carrer "Q". Els balcons del primer pis són decorats amb garlandes de colors blaus i taronges que pengen a banda i banda del balcó, mentre que la part central superior és ocupada per medallons, un d'ells conté un pom de flors i els altres tres el rostre d'una dona. Es troba en un estat de conservació lamentable. Els interiors foren decorats durant els segles XVIII i XIX amb unes pintures murals que podem trobar a la Cambra del General, Sala sisena, Sala tercera de Joan Carles Panyó, Segona sala, Sala primera. El seu estat és igualment lamentable: humitats que esborren les pintures, sostres que s'ensorren, etc.

La decoració del saló va ser J.C.Panyó.

Notícies històriques:

L'ajuntament d'Olot, en sessió plenària, va acordar el 9 de desembre de 1980 l'adquisició de Can Trinxeria per un import de 23 milions de pessetes. Avui (1985) calen més de 13 milions de pessetes pel seu arranjament.




**********************************************
Altres enllaços amb informació:



**********************************************




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada