Seguidors

dissabte, 17 de març del 2018

ESGLÉSIA DE SANT NICOLAU
Ordis - l'Alt Empordà

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa











Enllaç amb informació,descripció i fotos:

que diu:

Època: segle XII – XIII
Estil: romànic

Descripció:

L'església de Sant Nicolau es troba a uns dos quilòmetres al sud d'Ordis. És una església d'una nau amb absis semicircular. La portalada romànica és de dos arcs en degradació, llinda i timpà llis. També es conserven dues finestres, amb arc de mig punt i de doble esqueixada a l'absis i a migdia. Damunt de la testera trobem un campanar, del qual només en queden tres pilastres. La volta de la nau és apuntada i ametllada la del presbiteri. La teulada ha estat renovada; sota mateix hi ha una cornisa encorbada. L'aparell és de carreus ben escairats i afilerats, de pedra sorrenca.

Notícies històriques:

La portalada prinicpal va estar tapiada durant molt de temps, i es va fer una entrada a la façana principal, però els anys noranta els treballs de restauració van fer que aquesta porta moderna es tapiés, i tornés a ser l'entada principal.





Altre enllaç amb informació, descripció i fotos:

que diu:

L’església es de una sola nau capçada a l’est amb un absis semicircular.
La nau està coberta amb volta apuntada, mentre que l’absis té volta ametllada.
La porta d’accés es troba en el mur sud. Durant molts anys va estar cegada, ja que se’n va construir una de nova en el mur oest, on encara es pot entreveure on estaba ubicada. Durant la darrera campanya de restauració es va tornar a obrir la porta original i es va cegar l’afegida posteriorment.
La porta románica està formada per dos arcs de mig punt en gradació amb llinda i timpà llisos.
L’església està iluminada gràcies a tres finestres de mig punt i de doble esqueixada. Estan situades en l’absis i en els murs sud i oest. Coronava el mur oest un campanar de cadireta de dos ulls, del que s’han perdut els arcs.





Altre enllaç amb informació,descripció i fotos:

que diu:

Allunyada del poble, al conjunt de masies esparses que formen el veïnat de Sant Nicolau, hi ha l'ermita de Sant Nicolau, un edifici romànic que, segons Francesc Montsalvatje, podria haver estat la primera església parroquial d'Ordis. 
És un temple de nau única coberta amb volta apuntada i capçada amb absis semicircular. A la façana de migdia hi ha la portada, senzilla, amb dues arquivoltes de mig punt degradades. Al frontis hi ha restes d'una espadanya d'un so, ull. L'aparell és fet amb carreus ben escairats i alineats en filades regulars. Es considera bastida al segle XII.







Altre enllaç amb informació:

























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada