Seguidors

diumenge, 18 de març del 2018

TORRE DE GUAITA
Sant Llorenç de la Muga - l'Alt Empordà

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa













Enllaç amb informació i descripció:

que diu:

Època: segle XII-XIII
Descripció:
Al sud-oest i als afores del poble, a l'altre costat del riu, dalt d'un turó hi ha una gran torre de guaita medieval. Aquesta torre dominava i vigilava tota la vall. És una torre cilíndrica aixecada sobre un basament de pedra calcària parcialment treballat. D'una alçada de 10 metres aproximadament, amb 6 metres de diàmetre interior amb murs de 1.80 m de gruix. L'aparell és de pedra calcària de carreus mal escairats, que a la part baixa no estan ni col.locats formant fileres, mentre que a mesura que van pujant formen filades i els carreus estan més ben tallats. Són visibles espitlleres en el mur i mènsules a dalt de tot. La porta d'entrada és allindada i està un metre enlairada del sòl. L'interior és de dues plantes cobertes amb voltes semiesfèriques, a la volta del primer pis són visibles restes de l'encanyissat. No hi ha cap escala completa, per raons defensives. 
Notícies històriques:
Segons un document del 1292, en temps del rei Jaume II, per defensar el poble, hi havia tranta-cinc homes a la vila, vuit dels quals al castell, i quatre en aquesta torre.

Altre enllaç amb informació i descripció:

que diu:

DESCRIPCIÓ
Al sud-oest i a les afores del poble, a l'altre costat del riu, dalt d'un turó hi ha una gran torre de guaita medieval. Aquesta torre dominava i vigilava tota la vall.

Torre cilíndrica aixecada sobre un basament de pedra calcària parcialment treballat. D'una alçada de 10 metres aproximadament, amb 6 metres de diàmetre interior amb murs de 1.80 m de gruix. L'aparell és de pedra calcària de carreus mal escairats, que a la part baixa no estan ni col.locats formant fileres, mentre que a mesura que van pujant formen filades i els carreus estan més ben tallats. Són visibles espitlleres en el mur i mènsules a dalt de tot.

La porta d'entrada és allindada i està un metre enlairada del sòl. L'interior és de dues plantes cobertes amb voltes semiesfèriques, a la volta del primer pis són visibles restes de l'encanyissat. No hi ha cap escala completa, per raons defensives. Acabada en terrat amb merlets.
CRONOLOGIA
Exemplar molt notable del tipus de torre de vigilància romànica dels segles XII-XIII.
BIBLIOGRAFIA
http://www.geocities.com/jcanetbr/llocs/santjordi/jordi.htm
http://www.crae.com/PaP/MostrarP.asp?Idi=0

Altre enllaç amb informació i descripció:

que diu:

La torre de guaita va ser construïda al segle XIII i actualment es troba en un perfecte estat de conservació. Té planta completament circular coronada i es troba construïda sobre la roca mare. És un excel·lent mirador sobre la vall de La Muga i el poble de Sant Llorenç.

Altre enllaç amb informació:






















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada