Seguidors

dissabte, 31 de març del 2018

VILLA LUZ
Corçà - Baix Empordà

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

No he trobat dades del constructor ni de l'edifici, si algú en té li agrairè pugui fer el seu comentari a aquesta pàgina,gràcies.








Enllaç amb informació:

que diu:

Els indians
Claudi Carbonell
Claudi Carbonell va néixer el 15 de gener de 1851 a can Sala, al carrer Major de Corçà. Fill, nét i besnét d’una família de metges, al poble se’l coneixia per haver emigrat a Amèrica i haver-hi fet fortuna. Francisco Carbonell i Josepa Nicolau varen tenir quatre fills: l’Eduard, la Celestina, en Claudi i la Dolors .De molt jove, en Claudi ajudava el pare afaitant la clientela els diumenges; sovint la quota pagada al metge incloïa aquest servei setmanal.
Quan tenia disset anys el 28 de febrer de 1868, va embarcar al port de Barcelona per anar cap a Amèrica; un mes i mig més tard, va arribava a Cienfuegos, a l’illa de Cuba. Amb l’ajuda d’una carta de recomanació, aviat va contactar amb Celestino Cazes, propietari d’un magatzem de teixits i merceria a l’engròs. Al negoci hi treballava de dependent i anava al port a descarregar la mercaderia arribada de Barcelona que, més tard, es venia a l’establiment. Sense recursos econòmics, els primers temps varen ser molt difícils. Fins i tot dormia sota el taulell de la botiga. Pocs mesos més tard es va allistar al cos de voluntaris de l’exèrcit espanyol per lluitar contra els independentistes cubans. Després del servei militar va tornar a la feina de dependent. Treballar i estalviar era el seu lema.
Quan el senyor Cazes es va jubilar, en Claudi Carbonell i en Joan Claret varen comprar el negoci. Ambdós havien emigrat des de Catalunya i portaven anys treballant a la mateixa empresa. Així va néixer Carbonell-Claret i Cia. El negoci va ser conegut a Cienfuegos com el magatzem de Cies i avui dia és un dels centres culturals de la ciutat.
El 13 de juny del 1878, en Claudi es va casar amb Luz Bastida i López a la vila de Rio de Ay, a la província de Las Villas. Del matrimoni Carbonell-Bastida en varen néixer tres fills: en Jaume, la Paquita i la Conxita. Aquells varen ser uns anys pròspers en tots sentits però l’inici de la revolta independentista l’any 1895 va capgirar la situació i la família , un any més tard, va decidir tornar a Catalunya per primera vegada.
Sabem que la senyora Luz s’estimava més anar a viure a Barcelona i passar temporades a una casa del passeig de La Bisbal o bé a la platja del Canadell de Calella però a en Claudi li agradava més el seu poble. Al final varen comprar un terreny per construir-hi una villa, a Corçà, perquè en Claudi hi tenia la família i alguns amics. L’any 1897, en Jaume, l’hereu, va marxar a França i els seus pares i germanes, en canvi, varen tornar a Cuba per vendre les propietats i traspassar la direcció del negoci a l’únic soci, en Joan Claret.
Un any més tard que Espanya perdés el domini de l’illa, el senyor Carbonell, la seva dona i la filla petita, la Conxita, es varen instal·lar definitivament a Barcelona llogant un pis a la Rambla Catalunya . Per a la noia gran van comprar una casa als peus del Guinardó, la Villa Pravia. A Corçà varen construir Villa Luz, una autèntica casa indiana envoltada d’un jardí molt gran que va ser inaugurada l’onze de setembre del 1900 .
A partir d’aquell moment, la vida de’ n Claudi Carbonell a Catalunya va ser molt reservada; no li agradava massa l’activitat social, gaudia de les estades a Corçà on era respectat tant per l’èxit obtingut a Cuba com pel seu tarannà senzill i afable. Vivia dels dividends que li proporcionaven les inversions de la fortuna en accions de la banca, de Tabacos de Filipinas, de Nitratos de Chile, i també cobrava algunes rendes del negoci que havia deixat a Cuba. Aviat, però, va vendre les participacions que tenia del magatzem de teixits i merceria deixant enrera l’etapa americana.
Luz Bastida va morir a Barcelona el 10 de gener del 1909. En Claudi es va instal·lar definitivament a Corçà on vivia amb la seva filla Conxita casada amb en Jaume Rosich, advocat i administrador d’un altre indià, en Pere Coll, de Pals.
Claudi Carbonell va morir a Corçà el 25 de novembre de 1941, a l’edat de noranta anys.

Altre enllaç amb informació i fotos:
Es molt interesant i aconsellable visitar aquest blog.

que diu:

L'any 1851 aquí va néixer en Claudi, el tercer fill del metge Carbonell. Als 17 anys va emigra a Cuba on, desprès d'uns primers anys d'estretor va aconseguir fer fortuna en un magatzem de teixits i merceria a l'engròs. Es va casar amb Luz Bastida i tingueren tres fills.
En esclatar la revolta per la independència de Cuba, l'any 1896 van tornar a Barcelona. En Claudi Carbonell es va fer construir una gran casa indiana, envoltada de jardí que anomenà Villa Luz. Es va inaugurar l'11 de setembre de 1900.
Del bon nombre de corçanencs que van emigrar a Amèrica, en Claudi Carbonell és el que ha deixat una més gran empremta en el seu poble natal.

Altre enllaç amb informació i foto:
http://www.revistadegirona.cat/recursos/2006/0235_024.pdf


Foto de l'enllaç:


Altre enllaç amb informació i fotos:










Altre enllaç amb informació i fotos:



































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada