Seguidors

diumenge, 25 de març del 2018

ESGLÉSIA DE SANTA MARIA D'HORTA D'AVINYÒ i RECTORIA
El Bages

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa







Al costat de l'església es troba la rectoria.



Antic cementiri civil.

Enllaç amb informació del cementiri:
que a la pàgina 30 diu:
Temps enrera al costat de l'església hi havia un cementiri civil amb una superfície aproximada de 1800 m2, on la majoria de tombes són ubicades a les parets perimetrals. Està força allunyat de l'església de Santa Maria d'Horta, i no hi ha gran quantitat de tombes. Té més importància popular que no pas històrica.

Enllaç amb informació i descripció de l'església:
que diu:

Estil: romànic
Època: segle XI // XVII // - XIX
Descripció:
Església de tres naus de petites proporcions, la central és coberta amb volta de canó rebaixada i les laterals amb volta de creueria en els seus dos trams. L'interior de l'església és totalment arrebossat i reprodueix una decoració típicament neoclàssica. La porta actual és al mur de ponent i és un element més de les múltiples modificacions que afectaren l'edifici romànic primitiu. Aquesta porta fou refeta l'any 1863. A llevant i a tramuntana l'església es confon amb les dependències de la gran masia annexa construïda al segle XVII (1640) i, el cementiri. L'absis semicircular decorat amb arcuacions llombardes només és visible des de la rectoria. Les capelles laterals són obra del segle XVII (entre 1686 i 1691). 

Notícies històriques:
L'església de Santa Maria d'Horta es troba situada dins l'antic terme del castell d'Artés al lloc d'Horta; tant el lloc com l'església són esmentats ja al segle XII (1154) i l'església va tenir funcions parroquials que avui encara conserva. Al segle XVII fou totalment remodelada, es va ampliar afegint-hi capelles laterals (1686 i 1691), el campanar i ja al segle XIX la nova façana.

Altre enllaç amb informació:
que diu:
La parròquia de Santa Maria d’Horta té tot el seu passat lligat a la història d’Artés, com a part integrant de l’antiga baronia episcopal. El 1553 tenia només 15 masos que formaven la feligresia de la seva parròquia de Santa Maria d’Horta , situada en un pla, a 330 m, al S del terme i a l’esquerra de la Riera Gavarresa i a poca distància de la carretera de Sabadell a Prats de Lluçanès. El seu cens era només de 18 masos el 1686, però a la fi del segle XVIII va créixer, segurament a causa del conreu intensiu de la vinya; així, es van formar petits grups de cases o carrers molt separats entre si, com el carrer de Sant Jaume i el de Torcó (nom que prové d’un antiga vila rural documentada des del 889) i les cases fetes al peu de la carretera, prop d’una fàbrica tèxtil que s’hi construí. El 1986 hom hi censà 85 h, i 59 h el 2001.

Altre enllaç amb informació,descripció i fotos:
que diu:

Un exponent del romànic a Avinyó, es l’església de Santa Maria d’Horta, citada abans del 1154 com a parroquia d’Horta i el 1177 es troba ja esmentada com a Santa Maria d’Horta. El segle XVII el temple fou ampliat i modificat amb la construcción de capelles laterals i posteriorment al segle XIX, es va construir la façana actual.
El temple romànic constava d’una nau rectangular coberta amb volta de mig punt i rematada, al cantó de llevant i per un absis semicircular amb arcuacions llombardfes, però degut a les transformacions que es fan fer posteriorment, només queden alguns fragments del mur de la nau i la capçalera que, actualmente, s’obre a l’interior de la rectoría, per lo que no es visible desde l’exterior llevat d’un petit fragment situat al cantó sud-oriental.
Aquesta església i la rectoría que té al costat constitueixen, junt amb el carrer de Dalt, el carrer de l’Hostal i el carrer Nou, el principal punt de referència d’Horta d’Avinyó, nucli agregat d’Avinyó des de l’any 1840.






En aquesta església fou enterrada Josefina Vilaseca i Alsina l’any 1952 que va morir assassinada al voler defensar la seva puresa. Actualment el seu cas està en procés de beatificació, impulsat des del Bisbat de Vic.






Enllaç amb informació i fotos:







Fotos de l'antic cementiri a l'enllaç:
























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada