Seguidors

dilluns, 14 de desembre del 2020

 CISTA DE LA FINCA D'EN GUITÓ

ROMANYÀ DE LA SELVA - SANTA CRISTINA D'ARO - EL BAIX EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/



Es tracta d’un lloc d’enterrament individual i no reutilitzable que data del neolític mitjà recent (3500-3000 a.C.).Estem davant d’una cista megalítica de forma rectangular orientada de nord-oest a sud-est, enfonsada dins el terreny i amb un túmul artificial de tendència circular.Mesura 1,60 metres de llargada per 0,90 metres d’amplada i 0,98 metres d’alçada màxima.A l’interior s’hi varen localitzar petits fragments de ceràmica de ma, carbons i ossos humans.






Enllaç amb informació:

que diu:

Cronologies: Des de Neolític Mig-Recent ( -3500 / -2500 )

Tipus: Lloc d'enterrament Inhumació col·lectiu cista

Descripció:

Es tracta d'una cista amb túmul rectangular, enfonsada en terreny pla i proveïda d'un túmul artificial de tendència circular. Fou construïda amb lloses de mida modesta.
Longitud màxima interior: 1,59 m.
Amplada màxima interior: 0,90 m.
Altura màxima de les lloses: 0,98 m.
Amplada màxima de les lloses: 0,62 m.
Gruix màxim de les lloses: 0,23 m.
La cista té forma ovalada presenta dos espais oberts. Consta de vuit peces, una a cada extrem de l'eix major, tres a la paret est i tres a la paret oest. Totes les pedres estan col·locades dins de petits solcs excavats a la roca, llevat de la pedra de la capçalera, que reposa directament sobre la roca mare. No es va trobar cap peça de la coberta ni es van poder observar restes del túmul.
Entre els materials observats en aquest indret hi ha fragments petits d'ossos , carbó i alguns fragments de ceràmica grollera a mà.
Segons Tarrús i altres (TARRÚS [et al.], 1990) es tractaria d'un sepulcre d'inhumació primària individual o de parella, no reutilitzable. Aquests mateixos autors situen la data de construcció del sepulcre entre el 3400-3000 aC. segons la seva tipologia arquitectònica.
Està situada a uns 30 m a l'oest nord-oest de la Cista Megalítica Propera al Suro del Rei.


Altres enllaços amb informació:

http://dolmensmenhirs.blogspot.com/2014/04/cista-den-guito-baix-emporda.html

http://megalitos.arqueoloxico.com/fichasGI/17181005.html





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada