Seguidors

dilluns, 14 de desembre del 2020

CISTA DEL SURO DEL REI

ROMANYÀ DE LA SELVA - SANTA CRISTINA D'ARO - EL BAIX EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/

Disculpeu la nitidesa de les fotos però tot l'entorn està molt embardissat.


El monument està format per una cambra funerària de tendència rectangular, orientada de nord-est a sud-est, enfonsada dins el terrenyi envoltada per un túmul artificial de tendència circular fet de terra. A l’interior s’hi enterrava una sola persona i solament una vegada. Es tractava, per tant, d’un monument megalític no reutilitzable. La cambra funerària medeix 1,65 metres de llargada per 1 metre d’amplada i 1 metre d’alçada màxima. Durant l’excavació no es va trobar cap material arqueològic a l’interior.






Enllaç amb informació:

que diu:

Cronologies: Des de Neolític Mig-Recent ( -3500 / -2500 )

Tipus de jaciment: Lloc d'enterrament Inhumació col·lectiu cista

Descripció:

Es tracta d'una cista megalítica tancada, construïda amb pedres de mida modesta, i amb túmul rectangular, bastida en terreny lleugerament inclinat i amb túmul artificial de tendència circular.
Les dimensions són:

Longitud màxima interior: 1,65 m.
Amplada màxima interior: 1 m.
Alçada màxima de les lloses: 1 m.
Amplada màxima de les lloses: 0,65 m.
Gruix màxim de les lloses: 0,26 m.
La cista té forma ovalada i està tancada pels quatre costats. Consta d'onze peces, una a cada extrem de l'eix major, cinc a la paret nord i cinc a la paret sud. En manca la coberta, però sí que conserva restes del túmul, que devia haver estat insignificant.
El Sr. Lluís Esteva i Cruañes cita en el seu article (Cypsela II) que els resultats de l'excavació van ser nuls. En un altre treball (A.I.E.G) cita la presència de tègules i pondus romans en el camp on es troba la cista.
Segons Josep Tarrús i  Galter i altres (TARRÚS, et al., 1990) es tractaria d'un sepulcre d'inhumació primària individual o de parella, no reutilitzable. Aquests mateixos autors situen la data de construcció del sepulcre entre el 3400-3000 aC. segons la seva tipologia arquitectònica.
Està situada a uns 30 m a l'est sud-est de la Cista megalítica de la Finca d'en Guitó.

 


Altres enllaços amb informació:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada