Seguidors

dilluns, 14 de desembre del 2020

PARADOLMEN DEL CAMP D'EN GUITÓ

 ROMANYÀ DE LA SELVA - SANTA CRISTINA D'ARO - EL BAIX EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/


Es tracta d’un paradolmen, cavitat natural formada entre blocs granítics, que va ser arranjada per l’home prehistòric amb la col·locació de diverses lloses de pedra (bloc de coberta i llosa del fons) per tal d’utilitzar-la com a cementiri l lloc d’enterrament.L’espai interior medeix 2,20 metres de llargada per 0,70 metres d’amplada i 1 metre d’alçada.Al seu davant hi ha un conjunt de pedres que semblen formar part d’un corredor d’accés.Durant l’excavació només s’hi va recuperar un fragment de ceràmica d’època prehistòrica.









Enllaç amb informació:

que diu:

Cronologies: Des de Calcolític ( -2200 / -1800 )

Tipus: Lloc d'enterrament Inhumació col·lectiu dolmen

Descripció:

El dolmen del Camp d'en Guitó, és un abric granític que pot haver estat aprofitat com a sepulcre col·lectiu. Consta de dues pedres laterals, una de fons i una altra de coberta. Amida 2 m de llargada per 0,70 m d'amplada per 1 m d'altura. Davant de l'entrada hi ha un conjunt de pedres col·locades de forma que sembla protegir-la i són més petites que les del dolmen.
Segons el Sr. Esteva podria tractar-se d'un bloc granític descompost pels agents atmosfèrics, bloc que fou aprofitat per l'home.
El resultat de l'excavació fou negatiu, llevat d'un fragment de ceràmica.
Durant la visita al jaciment l'any 2001 amb motiu de la revisió de la Carta Arqueològica del Baix Empordà es va poder comprovar que el dolmen es troba en el mateix estat de conservació que l'any 1983 en que es va visitar per primer cop amb motiu de la realització de la Carta Arqueològica.

 Altre enllaç amb informació:

http://megalitisme.sigmascorpii.com/mostra_dolmen.php?quin_jaciment=Paradolmen+del+Camp+d%27en+G%FCit%F3&x=0&y=0

que diu:

Descobridor: A.Lozano i A.Solà

Excavacions: J.M.Almeda i Lluís Esteva

Materials: No s’en trobaren a l’excavació d’Almeda, de l’excavació d’Esteva, un fragment de ceràmica basta i de color terrós.

Planta: Lluís Esteva a l’any 1957

Orientació: nord

Lloses: A la pedra “D” caiguda i aixecada per Lluís Esteva, hi ha una cassoleta en la seva part superior de  cm de diàmetre per 6,3 cm de fondària. A la “B” hi ha una esquerda artificial per que hi encaixi la “D”.



Altre enllaç amb informació:













Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada