Seguidors

divendres, 25 de desembre del 2020

MAS LA BOMBA 

LLABIÀ - FONTANILLES - EL BAIX EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/





Rec Traient que pasa per sota de la presa

Bombes


                                       Bifurcació del Rec Traient, a l'equerre la Riera de Salzer

Rec Traient

Rec Traient

Resclosa
















Enllaç amb informació:

que diu:

Època: final segle XIX

Descripció:

Edifici situat a les afores del poble, format per la repetició d'un mateix mòdul sis vegades. Aquest mòdul és de dues plantes i es composa en façana per una porta ortogonal bastant gran i una finestra situada a sobre i seguint un eix de simetria vertical.
Està construït la major part de l'edifici amb totxo, encara que en alguna part s'hi pot trobar pedra. Tot això està arrebossat i finalment pintat de color blanc.
La corbeta que és a dues aigües està feta amb teules.

Notícies històriques:

Degut a la sovint formació de llacunes i estanys a les terres baixes dels pobles de Llabià i Ullastret, a l'any 1850 es va acordar fer una sèrie d'obres per desaiguar l’aigua de l'estany, i la constitució d’un sindicat entre els amos dels terrenys afectats.
Així es va construir una mena de presa feta amb terra (mota) i un edifici per la ubicació de tota una sèrie de bombes destinada a treure l'aigua de l'estany quan aquest s'omplia. En l'edifici també s'hi va preveure un parell de mòduls destinats a zona residencial pels vigilants de la Bomba.

 Altre enllaç amb informació:

http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=FONTANILLES&page=1&pos=2







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada