Seguidors

dijous, 6 de gener del 2022

MENHIR DE LA MURTRA o PEDRA GENTIL

L'ALBERA - SANT CLIMENT SESCEBES - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 


 

Situació: Municipi de Sant Climent Sescebes. Sobre l’antic camí que puja a la Muntanya de Requesens, prop del mas de la Murtra.

Història: L’any 1897 Antoni Balmanya i Ros el cità, visitant-lo, acompanyat de J.Vinyals i J.Pomareda. Pel juny una comissió de l’Associació Catalanista d’Excursions Científiques (C.A.Torres, V.Mitjans, i E.Sunyer) varen fer-ne uns croquis i dibuixos inèdits. L’any 1881, S.Sanpere en fa un altre croquis. L’any 1890 J.Aviles el descriu amb un dibuix. L’any 1911 J.Botet en publicà una foto cedida per A.Balmanya i el francès O.Mengel, en publicà un altre. L’any 1912 M.Cazurro el descriu acompanyat d’una fotografia.

Arquitectura: Menhir de granit en forma d’estela. Al seu costat n’hi ha un de petit fal·liforme: segurament és l’únic que ens resta del cromlec. Està orientat amb perfil nord-sud (Oº/180º). Mides: 3,45m. d’alçada, 1,65m. d’ampla i 0,43 de gruix.

Estat de conservació: Com es pot comprovar es conserva en perfecte estat: és possible que el petit, re-ereccionat fa poc, no coincideix en el lloc original, ni l’orientació.

Cronologia: Pel tipus arquitectònic del menhir i sobre tot per la cronologia dels sepulcres de l’entorn deduïm que és de 5.500 – 5.000 B.P.












Enllaç amb informació:

Cronologia: Des de Neolític Mig-Recent ( -3500 / -2500 )

Decripció:

Es tracta d'un menhir en forma d'estela del neolític mig-recent fet de granit amb un menhir més petit al costat. La seva alçada és de 3,45 metres per 1,70 metres d'amplada i 0,45 metres de gruix. Mentre que el menhir petit té una alçada d'1,7 metres per una amplada de 0,49 metres i un gruix de 0,75 metres. No s'observen falques a causa del pedruscall que hi ha a la seva base, a l'extrem superior presenta senyals de poliment. El menhir petit, que potser està trencat per la base, té els caires en brut, sense repicar.
La primera referència documental la proporciona Antoni Balmanya i Ros, l'any 1879. A partir d'ell, són diversos els autors que el citen, però mai s'ha excavat científicament.
Tenint en compte la seva situació dins la zona megalítica de l'Albera, s'ha de donar una cronologia àmplia -entre el neo­lític mitjà i el calcolític- per a la implantació d'aquest men­hir, és a dir, entre el IV i el III mil·lenni cal a.C.
El seu estat de conservació és bo, atès que el menhir es conserva dempeus i l'any 1982 es redreçà un petit menhir al seu costat que podria tractar-se possiblement de l'únic element conservat d'un cromlec de menhirs, al voltant de la Pedra Gentil.

************************************************************************

Al costat hi ha el menhir petit







************************************************************************
Camins i racons que porten al menhir





























************************************************************************
Altres enllaços amb informació:





************************************************************************


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada