Seguidors

dijous, 6 de gener del 2022

PEDRA DRETA DE VILARTOLÍ o MENHIR DE SANTA FE

L'ALBERA - SANT CLIMENT SESCEBES - L'ALT EMPORDÀ 

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/











Enllaç amb informació:

Es tracta d'un menhir antropomorf del neolític mig-recent fet de granit. La seva alçada és de 1,95 metres per 0,80 metres d'amplada i 0,50 metres de gruix. S'observen falques a la seva base, per la cara est. Els caires estan repicats per acabar de donar-li la forma buscada. Presenta dues escotadures arti­ficials, formada per repicat, una de poc entrant en el terç superior del caire sud-est i l'altra a la base del mateix cos­tat, aquesta força pronunciada i evident.
En el seu extrem superior té un forat per a clavar-hi una creu de ferro, possiblement per a cristianitzar-lo en una data incerta (s. XVI-XVII). La primera referència documental la proporciona Joan Papell i Llenas, l'any 1891. A partir d'ell, són diversos els autors que el citen, però mai s'ha excavat científicament. Tampoc s'observen restes de materials arqueològics en superfície, dins l'entorn immediat del menhir.
Tenint en compte la seva situació dins la zona megalítica de l'Albera, s'ha de donar una cronologia àmplia -entre el neo­lític mitjà i el calcolític- per a la implantació d'aquest men­hir, és a dir, entre el IV i el III mil·lenni cal a.C.
 

Aquest jaciment se situa dins la Base Militar "General Álvarez de Castro" de Sant Climent Sescebes, en una àrea restringida per a usos tàctics. Per tant, l'accés és perillós sense la pertinent autorització.

************************************************************************

Altres enllaços amb informació:

http://dolmensmenhirs.blogspot.com/2014/03/menhir-de-vilartoli-alt-emporda.html

http://dolmensmenhirs.blogspot.com/2014/03/menhir-de-vilartoli-alt-emporda.html

http://megalitos.arqueoloxico.com/fichasGI/17158002.html

https://ca.wikipedia.org/wiki/Menhir_de_Vilartol%C3%AD

http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=SANT+CLIMENT+SESCEBES&page=1&pos=6

************************************************************************



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada