Seguidors

divendres, 29 de març del 2024

CAPELLA DE SANT PONÇ

TORDERA - EL MARESME

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 










L'ermita de de Sant Ponç es molt coneguda i freqüentada per la gent de Tordera i rodalies.
De la primera construcció d'estil romànic al segle XI, en resten l'absis rodó i la nau de volta cilíndrica. De les posteriors reformes, en tenim dates exactes com per exemple en el llindar superior de la finestra esquerra, hi ha la inscripció "1615 al 5 de maig". A la pedra de la llinda del portal hi ha gravat l'any 1685. L'atri va ser construït l'any 1729 i va ser restaurat el 1833 i refet el 1982. L'altar major data de 1735. I finalment, a la pila d'aigua beneïda, s'hi pot llegir 1737.
L'altar major, destruït durant la Guerra Civil, era barroc i havia estat consagrat el 1735.. L'atri té la coberta sostinguda per bigues de fusta i el formen 12 columnes de pedra d'estil dòric i barroc. En una de les arcades hi ha gravada la data de la seva construcció: 1729.






"1615 al 5 de maig"
















*************************************************
Enllaç amb informació:

Època: segle XI

Descripció:

Capella d'origen romànic, reconstruïda després d'un incendi. Conserva de l'època romànica l'ansis semicircular i la nau de volta cilíndrica. Ha sofert diverses reformes que han modificat l'original edifici. La porta d'entrada i l'espadanya són de 1685. L'última reforma (1729) es feu en estil barroc i s'afegí un notable cobert porxat sostingut per dotze columnes d'ordre dòric, totes de pedra tallada. Es restauraren l'any 1833. La pica d'aigua beneïda és de 1737. Malgrat les diferents reformes, el conjunt s'integra força bé. A l'interior de la capella hi havia l'altar major, d'estil barroc, de gran valor, amb les figures que l'adornaven perfectament dibuixades i ben tallades per les mans d'un artista. Aquest altar havia estat consagrat el 1735, contenia una imatge tallada de Sant Ponç de gran valor. Actualment és molt senzilla. Té molta tradició l'aplec de Sant Ponç, que se celebra cada any l'11 de maig.

Notícies històriques:

A l'església hi ha dues inscripcions: una a les finestres, on es llegeix "1615, el 15 e maig", i l'altra en un carreu de la porta d'entrada, amb la data de 1685.



*************************************************
Altres enllaços amb informació:




*************************************************


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada