Seguidors

dimarts, 19 de març del 2024

ESGLÉSIA DE LA MARE DE DÉU DE L'ESPERANÇA

LA BATLLÒRIA - SANT CELONI - EL VALLÈS ORIENTAL

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/






Jo sóc el campanar. Vetllo la casa del Pare amb l'Esperit roent del Fill. Respiro el poble, el guardo de perill i mantinc el caliu de l'amor, la brasa.
Sóc jo amb la meva gran i breu història. la meva imatge en flor, la meva fe que et diu amb el cor ple d'acolliment: aquí tens la Batllòria.
Pere Ribot Prev.
18-XII-1988 Aguadé




***********************************************
Al catàleg publicat per l'Ajuntament de Sant Celoni i a l'enllaç adjunt diu:

Època: segle XVI – XVII

Descripció:

Edifici d’una sola nau, amb dues capelles laterals a cada costat, obertes per un arc de mig punt sostingut per mènsules de senzilla decoració geomètrica. Descriu, en planta, la forma de creu llatina. La nau, dividida en dos trams, i les capelles estan cobertes amb volta d’aresta, i el presbiteri amb llunetes.

La façana principal, de paredat arrebossat, té un coronament de perfil sinuós, típic del barroc, un òcul circular i el portal amb arc de mig punt. La torre-campanar està adossada al costat dret de l’edifici. Consta de tres cossos. El primer és de planta quadrada i els altres són xamfranats. En el tercer cos hi ha quatre forats amb arc apuntat per a les campanes. Està coronat amb merlets.

Història:

L’any 1452, el bisbe dóna permís per a recollir almoines “per a la construcció d’una capella  sota la invocació de Santa Maria de l’Esperança...en el lloc de la Vallòria i parròquia de Sant Cebrià de Fuirosos”. La capella ja estava construïda l’any 1508. L’any 1609 es concedeix permís per a construir una capella a cada costat i el 1634 el bisbe aprova lla benedicció de la part de l’església construïda de nou.

Amb el creixement del poble de la Batllòria, l’any 1867 la capella esdevé parròquia i s’independitza de Sant Martí de Montnegre.

Ja al segle XV, els habitants de la parròquia de la Batllòria, tenien l'esperança de disposar d'una capella pròpia sota la invocació de la Mare de Déu de l'Esperança. Per aconseguir-la van ser necessàries moltes donacions i a partir de 1452 l'església es bastí finalment a instàncies del bisbe Jaume Girald, que volia fer-hi un hospital per a pobres pelegrins. Es va refer el 1609. Fou sufragània de Sant Cebrià de Fuirosos i de Sant Martí de Montnegre fins el 1867, any en el que es convertí en parròquia autònoma.

 ***********************************************

Altres enllaços amb informació:

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/29322

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=16935

https://fotosantceloni.blogspot.com/search/label/Antigues%20La%20Batll%C3%B2ria




 ***********************************************


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada