Seguidors

divendres, 22 de març del 2024

FONT DEL BORRELL

OSOR - LA SELVA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 



Font d’aigua fresca i cristal·lina datada almenys del segle XVIII, la més coneguda d’Osor. La imatge actual data de 1994 després de diverses rehabilitacions del segles XIX i XX. 

Fa uns anys estava protegida per una teulada, tal com podem veure en el dibuix.











***************************************************







Procediment post mortem
El darrer arbre
Procediemnt que empra la disecció, amb la finalitat d'obtenir informació sobre la causa, naturalesa, extensió i complicacions de la malaltia que va patir en vida el subjecte autopsiat i que permet formular un diagnòstic final o definitiu per a donar una explicació al tàgic desenllaç.






"Sempre altiu"
Autor Joan Cantal
Homenatge al castanyer
El bosc de castanyer de les Guilleries és víctima indiscutible del canvi climàtic i d'unes pràctiques de repoblament poc curoses que han tingut efectes devastadors. En els darrers 20 anys la població de castanyers de les Guilleries s'ha reduït a la meitat, i la causa principal es troba en un fong que va esberlant els troncs fins el punt d'acabar matant l'arbre.
Els castanyer que hi trobem no són autòctons  sinó importat d'Amèrica, ja que als anys 40 van ser substituïts arran d'una epidèmia anterior. Amb els nous, però, va arribar també el fong exòtic que causa la problemàtica actual.
El xancre del castanyer és un fong originari del continent asiàtic, on no causa problemes perquè ha coevoelucionat amb el Castanyer Xinès i Japonès fet que ha comportat que aquestes espècies en siguin resistents.
Fora d'on és natiu, el xancre del castanyer ha rsultat ser especialment virulent. Una vegada introduït, la seva eradicació  es pràcticament impossible.
La desaparició del castanyer suposaria un important xoc per l'equilibri dels ecosistemes on està present.
***************************************************



***************************************************
Enllaços amb informació:






***************************************************
M




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada