Seguidors

divendres, 1 de març del 2024

LES TRES FONTS

LA POBLA DE CLARAMUNT - L'ANOIA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 


Les Tres Fonts es troba en un dels punts més elevats i extrems del nucli de la Pobla Nova. Recollint les aigües del Torrent Pujol, amb un cabal relativament estable, va esdevenir la principal font d’aigua corrent per el nucli i encara avui alimenta el safareig. 

(Evidentment es una publicació abans del temps de la sequera)





675é Aniversari de la Carta de població de la Pobla de Claramunt 

El dia 15 de setembre de 1344 el vescomte Hug i la seva mare Beatriu van signar la Carta de població de la Pobla, devastada per una tràgica riuada.

Jaume Ferrer, Jaume Ventallolls, Jaume Dolcet o Bonanat, Pere Català i Ramon Mercer, en nom i representació de tots els poblatants afectats per la inundació, van solemnitzar l’acte al Castell de Cardona. 

La Pobla de Claramunt, 15 de setembre de 2019

****************************************************************

Enllaços amb informació:

https://patrimonicultural.diba.cat/element/les-tres-fonts-0

Es tracta d'una font urbana ubicada localitzada al bell mig del nucli històric de la Pobla, al final meridional del Carrer Major, i està alimentada per les aigües del torrent de Can Pujol, que solen baixar amb força abundància. L'estructura consta d'una gran pica de pedra tallada i disposa de tres brocs de bronze amb forma de canella per on brolla l'aigua de manera ininterrompuda.
La construcció de l'estructura és feta amb una base de totxos sobre la qual s'hi assenta una mena de piràmide de blocs de pedra ben tallats.

Aquesta font, coneguda com les Tres Fonts pels tres brocs dels que brolla constantment aigua, s'ubica a la plaça homònima, un paratge emblemàtic ja que després de la gran riuada de 1344 que va destruir la Pobla Vella s'hi van edificar al seu costat les primeres noves edificacions de la vila. La font, doncs, seria ja emprada des de la Baixa l'Edat Mitjana, tot i que l'estructura que actualment l'envolta ha estat refeta al segle XX.

****************************************************************

Altres enllaços amb informació:

naturalocal.net/ca/rutes-senderisme-catalunya/rutes-senderisme-barcelona/rutes-senderisme-la-pobla-de-claramunt/ruta-de-les-7-fonts/les-tres-fonts

https://www.lapobladeclaramunt.cat/continguts/1-les-tres-fonts.html

https://www.facebook.com/watch/?v=306273747402026

****************************************************************



****************************************************************



 











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada