Seguidors

dissabte, 25 de gener del 2025

ESGLÉSIA DE SANT CRISTÒFOL DE TAVERTET

TAVERTET - OSONA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 











L'edifici existent el segler XI va començar a sofrir reformes ja al final del segle XII o a principis del XIII amb l'aixecament d'un campanar amb caire de fortalesa. Al principi del segle XVII es va construir una segona nau i per unir-la interiorment amb l'antiga s'obriren dos grans arcs.









Tavertet i la seva església

Tavertet fou un lloc propici per l'assentament humà prehistòric, tal com ho demostren els vestigis de l'època neolítica, el sepulcre megalític, el camp d'urnes funeràries i les restes d'una muralla ibèrica entre d'altres.

El nom de Tavertet, probablement d'origen preromà, està documentat des d'almenys l'any 995 i la família propietària del Castell l'adoptà de topònim. El Castell és un indret del terme on,  malgrat actualment no hi ha cap castell, tal vegada hi hagué una torre de guaita o de senyals. De la família Tavertet, la qual depenia dels Cardona (vescomtes d'Osona al segle XII), en van néixer Guillem de Tavertet, bisbe de Vic des de l'any 1195 al 1233.

Església

De l'església de Sant Cristòfol de Tavertet s’en coneix l'existència des del 1070. Si bé l'edifici romànic que ha arribat als nostres dies data del segle XI, probablement substituí una església anterior. L'actual nau romànica és de creuer, de concepció simple i està dividida per tres arcs  torals transversals. Altrament, la coberta es de volta de canó.

Orientat a llevant, hi ha l'absis de planta semicircular, es tracta de la part més antiga del temple que s'alça a frec de cingle, el qual està cobert amb volta de quart d'esfera. Així mateix, té tres finestres absidals de doble esqueixada, situades al centre de les tres bandes exteriors separades per lesenes, uns reforços verticals dels murs exteriors, de poc gruix, sense base ni capitell. Aquestes bandes estan connectades per quatre o cinc petits arcs cecs, un ornament característic de l'arquitectura romànica.

De l'interior de l'església de Tavertet, la peça més preuada n'és la imatge gòtica d'alabastre de la Mare de Deu del Cor. del segle XV, la qual, molt probablement, comptava amb un altar propi dins del temple. També son de gran valor la sagristia gòtica i la pica beneitera de forma octogonal, amb relleus, una representació del Crist ressuscitat, les quals tot indica que són posteriors a l'època romànica.

Pel que fa a la portalada d'accés a la nau, es troba a migdia, construïda amb dovelles de grans dimensions. En aquest mateix costat, hi ha dues finestres de doble esqueixada, clarament d'origen romànic, d'una època anterior a la finestra del presbiteri.

La portada enreixada exterior d'accés a tot el conjunt mostra les modes característiques de l'arquitectura osonenca del segle XI. Annexada a aquesta portada i dins del recinte parroquial, s'hi troba la rectoria amb accés propi i façana al carrer de Dalt i a la Plaça Major de Tavertet.

A banda i banda de l'església hi ha dos cementiris. Al costat nord, el cementiri nou amb nínxols i petites lloses al terra, on hi descansen cendres de difunts recents. Al costat de migdia, en un pla una mica més elevat i amb vistes a la cinglera, hi ha el cementiri vell on s'hi troben diverses lloses, algunes dels quals amb inscripcions il·legibles.

Evolució del temple

Aviat començaran les reformes de l'Església a finals del segle XII o principis del XIII, en erigir-se un campanar amb finalitats també defensives. A principis del segle XVII, al lateral de tramuntana, s'hi afegí una segona nau amb una arcuació gòtica unida a la primera nau romànica per dos grans arcs laterals. Més tard, se li feren nous afegitons com la sagristia (també amb arcuació gòtica), una capella veïna, diversos altars i dos retaules d'èpoques diferents, ambdós dedicats a la Mare de Déu del Roser. és digne de ressaltar el segon retaule gòtic de l'any 1787. Les reformes es foren adaptant atenen les diverses necessitats del culte. Malauradament, però, el temple no s'escapà de la crema del 1936.

Els noms inscrits als bancs de fusta es corresponen als de famílies del poble, de la mateixa manera que aquells que es cremaren, els quals foren substituïts per uns de nous un cop acabada la Guerra Civil. A l'últim terç del segle XX, a l'interior de l'Església es deixà al descobert l'aparell romànic de pedra que, durant segles, havia estat recobert. Així, ja sense el darrer retaule, l'absis també va recuperar tant l'estat com l'aspecte original, tal com el veiem actualment.
































***********************************************
Enllaços amb informació:






***********************************************







 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada