Seguidors

divendres, 9 de maig del 2025

FONT GÒTICA DE BLANES 

BLANES - LA SELVA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/



La Font Gòtica és la font més ben conservada de l'arquitectura gòtica civil de Catalunya i una de les més rellevants d'Europa. La seva construcció va ser encarregada pel vescomte Bernat Joan de Cabrera al pedrer barceloní Pere Torrent, que ja l'havia enllestit l'any 1443. La font, de planta octogonal, està formada per tres nivells. A la part inferior hi ha l'abeurador. A la part central s'hi troba el diposit, dividit en dues parts per un guardapols, a la meitat inferior hi ha brolladors i a la meitat superior ménsules decorades amb personatges humans i animals que probablement servien de base a tres escultures, avui desaparegudes, l'escut heràldic dels Cabrera i el del gremi de paraires de la vila. Finalment, a la part superior, per sobre de la cornisa, destaca un joc de cresteria rematada amb la figura d'un angelet. Bona part d'aquests elements nobles estan construïts amb pedra de Santanyi, procedent de Mallorca, i alguns d'ells són obra de l'escultor Pere Oller.




Escut dels Cabrera






Brollador


Brollador




Les restes materials de l'obra de govern dels vescomtes de cabrera i els seus agents encara són visibles a diversos punts del vescomtat. El vescomtat de Cabrera era un territori on el comerç era molt dinàmic, estaba ben representat pels mercats i disposava d'una bona connexió amb les rutes marítimes.
La font gòtica va ser una obra promoguda pels volts de l'any 1438 per Violant de Prades, vescomtessa de Cabrera, i el gremi de paraires de la vila. és la millor conservada de l'arquitectura gòtica civil catalanai una de les més importants d'Europa. Per la seva construcció s'utilitzà microgranit local, però també pedra de Girona i pedra calcària de Mallorca per als elements decoratius. 

**************************************
Enllaç amb informació:

Època: segle XV

Descripció:

Es tracta d'una font de planta octogonal, confeccionada a tres nivells: inferior (sobre el que descansa la piscina); central (on hi ha els brolladors) i superior, el qual està adornat amb motius animals, medallons o clipeus heràldics de la nissaga dels Cabrera, un teler en relleu i disposa d'un coronament extremadament ric, materialitzat en una cornisa esculpida primorosament, que conté gàrgoles que combinen temàtica animal i humana - treballades amb encert i ben definides amb desimboltura, estil i precisió- i una traceria gòtica d'ornament de tall vegetal, amb pinacles - ben perfilats i estilitzats i que al·ludeixen a la façana d'un temple- en els vuit punts cardinals de l'octògon. Al capdamunt, hi ha la coberta de tipologia piramidal octogonal, coronada amb la disposició de la figura d'un Àngel, el qual, tot i que es troba bastant mutilat - ja que li manquen els braços i mans-, ha sigut hàbilment reproduït.

Història:

La comtessa Violant de Prades va fer llargues estades a Blanes. Durant el govern de la comtessa la vila va experimentar un gran desenvolupament i progrés. En aquest context, cal situar les obres de reforçament de les muralles amb torres de defensa en llurs angles, una de les restes de les quals és el portal de la Verge Maria. En aquesta època la comtessa va manar construir la font Gòtica, que encara avui es pot admirar. A causa de la disposició d'un teler en la font, fa pensar que en la construcció de la font va participar-hi el gremi tèxtil local, perquè durant l'edat mitjana abundaven els blanencs dedicats a cardar, filar, teixir i acolorir la llana. El 17 d'agost de 1922 es constitueix un patronat per fer-se càrrec de la seva conservació, el qual tindrà completa autonomia i procurarà adquirir diners per a la conservació del monument. Van ser designats l'alcalde Josep Costas, en representació del consistori, i Pasqual Boada, Josep Roig i Raventós, Vicens Coma i Soley, Joan Valentí i Feliu i Joan Alemany, i com a assessor tècnic Isidre Puig i Boada.


**************************************

Altres enllaços amb informació:

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=6390

https://www.blanescostabrava.cat/la-font-gotica-de-blanes/

**************************************


 

 

 







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada