Seguidors

dilluns, 24 d’abril del 2017

ESGLÉSIA VELLA DE SANTA MARIA DE FENALS D'AMUNT
CASTELL-PLATJA D'ARO - EL BAIX EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

Informació i descripció a:
que diu textualment:
Època; segle X - XI.
L'església Vella de Fenals es troba enlairada en un turó a l'indret de Fenals d'Amunt, prop del mas dels Monjos, en una carena de les Gavarres.
És una església d'una sola nau lleugerament trapezoïdal coberta amb volta de canó i absis semicircular amb volta de quart d'esfera. A la meitat de la nau hi ha un arc toral de mig punt.
A l'exterior, l'absis mostra decoració llombarda d'arcuacions entre lesenes i una finestra centrada d'arc de mig punt i doble esqueixada del mateix tipus que les dues situades al parament de migdia de la nau. Els frontons de ponent són un afegit d'època molt posterior. L'aparell de l'edifici és petit i irregular, amb carreus a les cantonades.
L'any 1996 va ser adquirida i restaurada per l'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro.
Notícies històriques:
L'església vella de Santa Maria de Fenals és un notable edifici romànic que fou bastit durant els segles X-XI, època en que apareix documentada com a possessió del monestir de Sant Feliu de Guíxols. La morfologia accidentada del terreny va motivar a partir del segle XVI una expansió del poblament cap a Fenals d'Aro, proper al litoral i millor comunicat, cosa que var fer imprescindible la construcció d'un nou temple. L'església vella va romandre encara oberta al culte fins l'any 1749, quan en una visita pastoral, el bisbe decretà la "interdicció" per amenaça de ruïna. L'edifici, que durant un temps va ser utilitzat com a pallissa de la masia veïna, fins que aquesta va quedar deshabitada, va ser adquirit i restaurat per l'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro. 

Altres en llaços amb informació i descripció:

http://www.artmedieval.net/Santa%20Maria%20Fenals.htm
http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=8813
http://www.catalunyamedieval.es/esglesia-vella-de-santa-maria-de-fenals-castell-platja-daro-baix-emporda/
http://www.rostoll.cat/obaga/Fitxes/Romanic/A_1000/1301_SMariaFanals/SMariaFanals.htm
https://ca.wikipedia.org/wiki/Santa_Maria_de_Fenals_d%27Amunt
http://www.romanicobert.cat/web/guest/fitxa/-/fr/_esglesia_vella_de_santa_maria_de_fenals_2_gel_6991?p_r_p_564233524_buscadorSearchHistorialId=1#comentaris

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada