Seguidors

dimecres, 19 d’abril del 2017

TORRE DE GUAITA DE SANT LLORENÇ DE LA MUGA
SANT LLORENÇ DE LA MUGA - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

Informació i descripció a:
que diu textualment:
Al sud-oest i als afores del poble, a l'altre costat del riu, dalt d'un turó hi ha una gran torre de guaita medieval. Aquesta torre dominava i vigilava tota la vall. És una torre cilíndrica aixecada sobre un basament de pedra calcària parcialment treballat. D'una alçada de 10 metres aproximadament, amb 6 metres de diàmetre interior amb murs de 1.80 m de gruix. L'aparell és de pedra calcària de carreus mal escairats, que a la part baixa no estan ni col.locats formant fileres, mentre que a mesura que van pujant formen filades i els carreus estan més ben tallats. Són visibles espitlleres en el mur i mènsules a dalt de tot. La porta d'entrada és allindada i està un metre enlairada del sòl. L'interior és de dues plantes cobertes amb voltes semiesfèriques, a la volta del primer pis són visibles restes de l'encanyissat. No hi ha cap escala completa, per raons defensives.

Notícies històriques:
Segons un document del 1292, en temps del rei Jaume II, per defensar el poble, hi havia tranta-cinc homes a la vila, vuit dels quals al castell, i quatre en aquesta torre.

que diu textualment:
Excepcionalment ben conservada, la torre de guaita de Sant Llorenç de la Muga es troba isolada dalt d'un turó proper a la vila, la qual domina juntament amb una gran part de la vall. Està documentada l'any 1992, de planta circular, fa uns 12 metres d'alçada i té tres pisos, els dos inferiors coberts amb cúpula, oberts amb espitlleres. La porta, de llinda monolítica, està elevada 1 metre del sòl. És obra del segle XIII. Ha estat restaurada i s'han refet algunes mènsules que servien de suport d'alguna fortificació de fusta.

Altres enllaços amb informació i descripció:



















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada