Seguidors

diumenge, 23 d’abril del 2017

PEDRA DRETA DE LA CREU DE CASTELLAR - PUIG DE LA CREU DE CASTELLAR
CALONGE - EL BAIX EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

Informació i descripció a:
Llibre Les Gavarres - 50 indrets amb encant de Dani Sabater Selrà i Jordi Vicens Perpinyà que a la pàgina 93 diu textualment:

El Puig de la Creu de Castellar (205m) domina una àmplia vista, hi va existir una torre, clau per vigilar l'antic camí que connectava Calonge amb les Gavarres, per la vall del Rifred, que com la carretera actual, creuava les Gavarres pel coll de la Ganga. Segurament, la torre estava vinculada al castell de Calonge, documentat ja en segle XII, i que durant molts segles fou possesió dels Cruïlles, una família noble molt influent a la Catalunya de l'edat mitjana.

Altre ainformació i descripció a:
https://ca.wikipedia.org/wiki/Torre_de_la_Creu_del_Castellar
que diu:
Les restes de la Torre de la Creu del Castellar, una torre de guaita medieval es troben al cim del Puig de la Creu del Castellar al municipi de Calonge al Baix Empordà. Era la guaita de més llarg abast del territori calongí.[1] El 22 d'abril de 1949 el lloc va ser protegit com a bé cultural d'interès nacional.
Al capdamunt del Puig de la Creu del Castellar es troba en el massís del Castellar o de Can Mont resten els fonaments d'una petita torre circular i d'un mur que gairebé no sobresurten del terreny. El diàmetre extern de la torre és de 7 metres i el gruix del mur és d'un metre aproximadament. L'aparell era de pedra grossa poc treballada ajuntada amb morter, però la vegetació abundant només permet d'endevinar on exactament va situar-se la torre.[1] S'hauria de dur a terme una excavació per tal de determinar la forma exacte del conjunt defensiu, els abundants matolls amb tot dificulten el seu estudi.[1]
La torre desapareguda dominava així com encara avui el mirador una vista a quatre vents. Servia per vigilar la vall del Rifred, per on passa l'antic camí de les Gavarres cap a la plana de la vall de Calonge i per transmetre els senyals a la vall dels Molins i Romanyà de la Selva.
que diu:
Els dies 20 i 21 de setembre de 2014 es va dura a terme l'aixecament de la Pedra Dreta del Puig de Castellar per part del Centre d'Estudis Calongis 'COLÓNICO' i amb la col-laboració de membres del Club Alpí Palamós.
















Al fons el mas de Can Mont.





























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada