Seguidors

dimecres, 29 de setembre del 2021

CAN JAN BENEJAM DE LA FARRÈS 

VEÏNAT DE LA FARRÈS - FONTCOBERTA - PLA DE L'ESTANY

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 



Can Jan és una masia documentada des del 1201. La seva denominació procedeix d’un propietari del segle XV, Jan Benejam, destacat cabdill remença. L’Ajuntament va acordar-ne la seva compra el 1998. Les obres de restauració es van inaugurar el 1996 i es va destinar a centre cultural. La funció del Centre Cultural Can Jan s’ha anat definint d’uns anys ençà i actualment acull una sala d’actes i d’exposicions temporals. També s’hi pot visitar una petita mostra d’arqueologia local, diorames de diferents edificis del municipi, els rellotges de campanar de Vilavenut i Fontcoberta i el Centre d’Interpretació de la Platja d’Espolla.

















*********************************************************************

Enllaç amb informació:

Època: segles XII – XVI

Descripció: Edifici de planta quadrangular amb diverses crugies paral·leles. En planta baixa presenta diferents arcs de mig punt que perforen els murs estructurals. Al vestíbul d'accés hi ha una escala de pedra i una portalada interior del mateix material. Hi ha un porxo a l'accés i l'edifici té tres portes d'accés. Una a la façana est, la més antiga, que té una fàbrica de carreus ben tallats, la façana del carrer té dos finestrals renaixentistes.

Notícies històriques: Segons Coromines i Marqués aquesta casa, anomenada Can Jan Benejam, abans Mas Guau, hauria estat residència l'any 1462, d'en Joan Benejam, remença que va acudir a ajudar a la Reina Juana Enriquez, situada a Girona amb el seu fill Ferran, rebent l'any 1481 el privilegi de generositat.

*********************************************************************

Altres enllaços amb informació:

http://www.fontcoberta.cat/guia-del-poble/995-2/

https://www.catalunyamedieval.es/can-jan-de-la-farres-fontcoberta-pla-de-lestany/

http://www.fontcoberta.cat/el-municipi/historia/historia/

http://www.fontcoberta.cat/el-municipi/la-farres/

https://www.catalunya.com/museu-de-la-historia-de-fontcoberta-17-16001-211?language=ca

*********************************************************************






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada