Seguidors

dijous, 16 de setembre del 2021

RESTES DEL PONT MEDIEVAL SOBRE EL TORRENT TURONELL

CASTELLFOLLIT DE LA ROCA - LA GARROTXA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 
El pont sobre el riu Toronell, d’estil gòtic, es construí entre el segle XIV i XVI i es mantingué fins a les inundacions del 3 d’abril del 1970. Sobre les seves restes es construí l’actual pont metàl·lic, des d’on es pot observar la cinglera basàltica sobre la qual s’assenta Castellfolllt de la Roca. Ara l’entorn del pont està envoltat d’horts i hi passa el camí de la Rossolada, que puja cap al poble. Es creu que aquesta ruta formava part de l’antiga Via Romana que se separava de la Via Augusta i creuava els Pirineus.
Enllaç amb informació:

Pont d’origen medieval que els diferents aiguats i guerres el destruïren fins a l’obra actual de mitjans del segle XX.

La primera notícia de l’existència d’un pont a Castellfollit data del 28 de febrer de l’any 1074. Va ser una publicació jurada, que es va celebrar al comtat de Besalú, concretament a la vila de Figueres, on s’esmenta un pont a Castellfollit.
Damunt del Toronell també existeixen les restes d’un pont gòtic que, segons els historiadors, poden situar-se entre els segles XIV i XVI. Malauradament l’aiguat del dia 3 d’abril de 1970 va endur-se bona part de la construcció que restava intacta.
Durant la guerra de la Independència, els francesos en un intent de conquerir la plaça forta de Castellfollit, es van endur unes grans bigues del mas Gussinyer, per tal de construir un pas que creués el riu Fluvià. Aquest pas va ser conegut com “El pas dels Gabaits”.
L’any 1881 la premsa comarcal va denunciar la manca d’un pas en bones condicions a Castellfollit per tal que poguessin passar les carretes, les mercaderies i el correu. Un fragment deia el següent:”…es vergonzoso para no decir escandaloso, que la única carretera que pone en relación Olot y su comarca con el resto de España, esté interrumpida por solamente un palmo de agua que cubra el vado del Fluvià en el punto de Castellfollit…”.
L’any 1900 el Govern Civil de la Província va aprovar la construcció d’un pont, que es va acabar l’any 1909. L’any 1940 un fort aiguat va rompre dues arcades d’aquest pont fent-lo inservible.
L’any 1945 van començar les obres del pont actual i en tres anys es van acabar.

*************************************************************

Altre enllaç amb informació:

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=6&consulta=MCU0KzE3MDQ2NCU=&codi=9948

Sota la cinglera basàltica del poble de Castellfollit de la roca es conserven les despulles d'un pont medieval, situat damunt el torrent Turonell. És apreciable l'arrencada de l'arc de la riba esquerra, així com els forats emprats per sostenir les bastides en el moment de la construcció. Va ser realitzat amb carreus molt ben treballats i avui s'ha transformat en incorporar una estructura de ferro i fusta sobre els antics basaments.

Originàriament va disposar d'una sola arcada que possiblement fou destruïda en un dels aiguats que també va malmetre l'altre pont medieval, el pont Trencat, ubicat un km aigües avall.

*************************************************************


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada