Seguidors

diumenge, 26 de setembre del 2021

MAS ESTARRIOLA

VEÏNAT DE FARRÈS - FONTCOBERTA - PLA DE L'ESTANY

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 

Volia agrair a la senyora que estava al balcó, em deixés fotografiar la placa de la façana, moltes gràcies.


El dia 21 d’agost de 1495, el pagès de remença, Guillem Estarriola, obté la redempció d’home propi del monestir de St. Esteve de Banyoles, essent abat Fra Francesc Xammar, adquirint des de llavors la condició d’home lliure per a ell i els seus, bastint i establint-se en aquest mas des d’on totes les generacions d’hereus han treballat la terra amb continuïtat. Cinc-cents anys després els ESTARRIOLA commemoren aquell fet per la memòria dels qui vindran.

La Farrès, Fontcoberta, 21 d’agost de 1995.


Enllaç amb informació:

El mas Estarriola, originàriament era una explotació forana de “Savarrés” encara que llindant. El seu nom es relaciona amb “Sterri”, primitiu toponímic que significa riu, riera, rieró o corrent d’aigua. El rieró que neix a la Mare de Déu de la Font i la depressió existent aigües amunt, donaren el nom a la finca.

La Casa Estarriola té un pergamí que conté el document de la seva fundació. Aquest document porta dates: la de 4 de desembre de 1492 i la de 21 d’agost de 1495. Ens diu que Frai Jordi, prior dels monjos de Sta. Maria de Finestres, com a censualista, cedeix a Guillem Estarriola com a emfiteuta el domini útil de 70 vessanes, reservant-se el domini directe i el dret de rebre una pensió anual en reconeixement d’aquest domini. Dintre aquesta possessió, Guillem Estarriola podrà construir-hi amb pedres i ciment, una casa i habitació capaç d’una llar i un foc. La pensió que haurà de pagar serà de 7 sous i 6 diners per S. Pere i S. Feliu i una quantitat igual per S. Vicens.

Altres enllaços amb informació:

http://www.fontcoberta.cat/el-municipi/historia/historia/

http://www.fontcoberta.cat/el-municipi/la-farres/





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada