Seguidors

dimecres, 29 de setembre del 2021

CAPELLA DE LA MARE DE DÉU DE LA FONT

VEÏNAT DE LA FARRÈS - FONTCOBERTA - PLA DE L'ESTANY

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/


L’ermita es aixecada al veïnat de la Farrès. El nom li ve de la Font que raja més avall. És una construcciò romànica de final del segle XII i principis del XIII, documentada el 1261. La imatge d’alabastre de la mare de déu és gótica, del segle XV amb trets del XIV, i ha tingut sempre molta devoció. Té una confraria des del segle XIII i els estatuts, aprovats el 1453, són dels més antics que hi ha vigents a Catalunya. El 1964 es va restaurar l’ermita i es va derruir la casa de l’ermità que hi havia adossada. S’hi celebra un aplec molt concorregut l’últim diumenge de març, tot i que la festa és el 25 d’aquest mes.

 















Enllaç amb informació:

Edifici desenvolupat en una sola nau de planta rectangular que originàriament tenia un absis semicircular. Presenta la volta apuntada i dos arcs laterals, reforços en els murs. Els murs són de carreus ben tallats.
Hi ha un cobert a la façana principal. Es conserva la porta lateral d'accés originària. El campanar és d'espadanya amb dues obertures d'arc de mig punt. La coberta és amb teula àrab a dues vessants. S'accedeix per un portal situat en el porxo.

Originàriament era una estructura d'una nau amb absis semicircular. Posteriorment s'enderrocà l'absis de la qual encara són visibles els fonaments.
A la façana hi ha la inscripció 1772.
El 1415 ja existia el pòrtic i fou renovat el 1433, en atenció als peregrins que hi anaven a guarir-se amb l'aigua que manava de la font. El retaule actual és del segle XIX. El 1517 s'acabà el retaule gòtic.


********************************************************

Font de la Mare de Déu de la Font


********************************************************
Altres enllaços amb informació:



********************************************************



 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada