Seguidors

diumenge, 19 de setembre del 2021

 CAPELLA DE SANT MIQUEL DE CENTENYS

CENTENYS - ESPONELLÀ - PLA DE L'ESTANY

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/


Les primeres notícies d’aquesta ermita són de l’any 1530, i consta que a partir del 1538 Antoni Pijoan hi va fer donacions d’almoines. Pertany a la parròquia de Sant Iscle del poble de Centenys i, per diversos documents dels segle XVIII, sabem que els obrers parroquials vetllaven pel manteniment i els actes religiosos de Sant Miquel: “Els mars de l’any 1726 ha comenssat a treballar en la capella de Sant Miquel so es adobar la teulada y enguixarla de part de dintre”. Un altre document diu: “Per la caritat de sis missas de anar a St.Miquel en lo any 1742”.

Després d’uns anys en un estat de semiabandonament, a partir de l’any 2000 l’Ajuntament d’Esponellà va realitzar-hi obres de restauració i en va reconstruir totalment la coberta. Entre els anys 2019 i 2020, diversos voluntaris del Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles i del Centre Excursionista de Banyoles així com veïns de Centenys van dura a terme els darrers treballs de restauració i millora de l’interior i l’exterior amb l’ajut del Bisbat de Girona i el mateix Ajuntament d’Esponellà.








***********************************************************

Enllaç amb informació:

Edifici religiós format per una sola nau coberta amb volta de canó corregut i absis pla sense sobresortir de la nau. És de planta rectangular. A l'interior hi ha un banc perimetral que ressegueix els laterals de la nau. La coberta a dues aigües, avui enrunada, estava suportada per dos murs diafragmàtics a més dels murs de perímetre. El campanar és d'espadanya, les cantonades estan formades per carreus escairats i en els panys els carreus són més menuts i arrodonits. 



***********************************************************


***********************************************************
Altres enllaços amb informació:




***********************************************************




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada