Seguidors

dijous, 16 de setembre del 2021

CASA DEL MESTRE, PEDAGOG i ESCRIPTOR LLORENÇ JOU i OLIÓ

TORTELLÀ - LA GARROTXA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 


AVE MARIA PVRISIMA
1790

El dia 22 de febrer de 1877 va néixer en aquesta casa
(Tortellà 12 de febrer 1877 - Barcelona 18 de sembre de 1954)
Mestre, pedagog i escriptor

La família, en aquesta casa pairal, la ciutadanía i l'escola fonamenten les actituds i valors que conformen la seva personalitat: religiositat, laboriositat, esperit de servei, amor al proïsme i a la cultura del país.
Joan Bosch i Cusí, el seu mestre a Tortellà, l'encamina a estudiar magisteri a Girona.
El 1895 és mestre de Vilanova de Meià (La Noguera) i el 1906 de Llançà (Alt Empordà). Guanya, per oposició, plaça a Barcelona. Exerceix al grup escolar Baixeres i també serà director del col·legi Carles Aribau.
El curs 1911-1912 va a França, Suïssa, Alemanya i Itàlia, en viatge d'estudis. Coneix les metodologies més modernes: Montessori, Decroly...
Participa intensament en la renovació de l'escola pública a Catalunya, essent iniciador de les Converses Pedagògiques a Barcelona. Impulsa l'ús i coneixement de la llengua catalana a l'escola.
Escriptor  prolífic, publica a diferents revistes: El Magisterio Gerundense, El clamor del Magisterio, Butlletí dels mestres,...Autor de llibres: Calendari Pedagògic, El gusano de seda, A orillas del Nilo, Pájaros y nidos, Niños i Niñas (Premiat  per la "Escuela Moderna")...

L'Ajuntament honora aquest fill il·lustre del nostre poble.
Tortellà, 26 d'abril de 2015



Llibre A Orillas del Nilo

Llibre Niños y Niñas

Llibre Calendari Pedagògic

*********************************************************
Enllaços amb informació:



*********************************************************
Al catàleg de béns protegits publicat per l'Ajuntament de Tortellà diu:

Tortellà presenta pocs edificis que conservin rastres arquitectònics i decorans d'abans de l'incendi de 1873 provocat per les tropes del general Savalls a l'enfrontar-se amb un grup de liberals del poble que es reduïren a l'església de Santa Maria fins a l'entrada de les tropes governamentals. 
La llinda d'aquest habitatge, juntament amb la de Ca l'Àngel i alguna d'aïllada però molt senzilla, són els pocs testimonis anteriors al segle XIX; cal afegir, que totes les publicacions fetes sobre Tortellà parlen que el poble fou totalment cremat, restant únicament l'edifici de l'església. Tortellà si va patir un greu incendi però no fou destruït del tot. Aquestes llindes ho confirmen.

*********************************************************





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada