Seguidors

dilluns, 27 de setembre del 2021

ESGLÉSIA DE SANTA CATERINA D'ESPASENS

VEÏNAT D'ESPASENS - FONTCOBERTA - PLA DE L'ESTANY

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 


La capella de Santa Caterina d’Espasens depèn de la jurisdicció de Sant Martí d’Ollers i ja s’esmenta el 1048. És romànica de finals del segle XII i principis del XIII. L’edifici tenia la vota ensorrada i estava en molt mal estat. Entre 1986 i 1987, l’Ajuntament de Fontcoberta i els veïns el van recuperar. A dins de la capella, hi ha la reproducció de l’escut d’armes dels Espasens (tres espases) i una escultura en alabastre de Santa Caterina, obra de Francesc Masós, col·locada el 1990. Des de 1986 es torna a celebrar l’aplec de Santa Caterina un dels diumenges propers al 25 de novembre.


Capella existent el 1049, dedicada a Santa Maria. El culta a Santa Caterina hi consta des de l’any 1248. Santa Caterina d’Alexandria donà la vida per Crist cap a l’any 300.



Construcció romànica del segle XII, documentada des del 1048 per donació de Ramon Arnau i la seva muller Eliardis, a la seu de Girona. L’església va ser reformada posteriorment per obres de consolidació.

El llinatge dels Espasens va donar fills il·lustres: Ramon d’Espasens, que es va distingir en la batalla de les Navas de Tolosa el 1212; Berenguer d’Espasens, abat benedictí de Sant Llorenç del Munt, Sant Miquel de Fluvià, Amer, Besalú, i finalment Sant Pere de Roda en el període 1437-1446; Francesca d’Espasens, abadessa del monestir cistercencs de Santa Maria de Cadins (1402-1403).

Aquest indret ha estat habitat amb continuïtat des de temps prehistòrics, hi ha restes ibèriques al Puig Castellar  i una colònia romana al Bosc de les Bruixes.

La restauració de l’ermita i la descoberta de la força dels Espasens, molt a prop, al costat de migdia, ha estat possible gràcies a l’esforç del poble de Fontcoberta.

Hi ha ajudat també la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya.









El Centre d'Estudis Comarcals de Banyoles va publicar un PDF que diu:

Ermita de Santa Caterina d’Espasens d’orígens romànics (segle XII), d’una sola nau i absis semicircular. A la façana hi ha una porta amb dovelles i un campanar d’espadanya. La nau es va sobrealçar en reformes posteriors. Està documentada al segle XI (Sancta Maria de Spasent). Es trobava en molt males condicions de conservació, sense volta, amb els murs amenaçant ruïna i pràcticament colgada per la vegetació, fins que l’any 1986 Joan Vilardell, del Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles, en va impulsar la restauració, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Fontcoberta i del seu alcalde, Lluís Ferrando. Adquirida l’ermita per l’Ajuntament, hi va treballar activament una colla de voluntaris entusiastes, que van arribar a ser un centenar de persones i van constituir l’associació Amics d’Espasens. El 23 de novembre de 1986 es va recuperar la celebració de l’Aplec de Santa Caterina, que feia 59 anys que no es celebrava (actualment se celebra el primer diumenge de novembre). El 1987 es va fer el teulat nou, finançat per la Generalitat. Des de Santa Caterina d’Espasens es pot veure el camp de les Bruixes, on s’han trobat restes d’ocupació romana.

 ******************************************************************

Altre enllaç amb informació:

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=10&consulta=MCU0KzE3MDcxNSU=&codi=15221

Església d'una sola nau rectangular i absis semicircular. L'exterior presenta una cornisa encorbada a les dues façanes laterals. La façana sud presenta tres amplis contraforts. La part superior de la capella fou recrescuda, inclosa la part de l'absis. L'interior presentava una volta seguida apuntada que era enderrocada. Se li van afegir unes encavallades metàl·liques que suporten biguetes del mateix material, solera ceràmica i teula àrab. La façana principal té porta dovellada.

En el 1988 es restaurà la capella amb l'execució d'una nova coberta i canalització dels murs i consolidació.

 ******************************************************************

Altres enllaços amb informació:






Escut de la família Espasens que es troba dins la capella.

 ******************************************************************




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada