Seguidors

dilluns, 8 de novembre del 2021

EL FORTÍ DE LA MOTA DE SANT PERE

CUBELLES - EL GARRAF

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 


…camps medievals va ocupar aquest turó un priorat benedictí. Els frares pregaven a Déu, conreaven la vinya i cridaven al veïnat quan arribaven els pirates.

A l’esdevenir-se el Renaixement va ajudar a la navegació com a cota marítima.

Durant les penúries de la guerra va cumplir els serveis de la defensa...

Un petit tros d’aquesta història que els homes fan i desfan.


L’organització de la defensa de costes

Durant la Guerra Civil (1936-1939) es temia un desembarcament de tropes franquistes a qualsevol punt de la costa catalana, la qual cosa hagués implicat un atac directe a la rereguarda republicana. Per evitar-lo, s’organitzà  un sistema de defensa a càrrec de l’Agrupació Nord de Defensa de Costes que estava dividida en tres sectors corresponents a les províncies marítimes catalanes. Cubelles estava integrada a la de Barcelona sent límit d’aquest sector i per tant, depenia de l’organització que es feia des de la capital catalana en tot allò referent a la defensa del litoral. Per protegir la costa de Cubelles es realitzaren dues construccions, les més grans de tot el litoral penedesenc.

El Fortí de la Mota de Sant Pere

Les tropes republicanes construïren aquest fortí sobre un turonet, pràcticament inexpugnable i molt difícil d’atacar. Ideat com un punt de suport a l’Exèrcit Republicà, pròxim a l’antiga caserna dels carrabiners. Comptava amb un observatori, dos nius de metralladora, dues dependències sanitàries  i dos pous per emmagatzemar aigua. També tenia un camí de comunicació i una trinxera activa, amb dues entrades que pràcticament vorejaven el petit turonet. La trinxera, totalment coberta, comptava amb un petit esglaó lateral i amb nombroses espitlleres  per fer foc de fusell en diferents direccions i a dins podia acollir un gran nombre de soldats.











Enllaç amb informació:

Descripció:

El Fortí s'emplaça a la mota de Sant Pere, en una petita elevació situada a l'antiga plana deltaica del Foix, a la dreta de la seva riba. Al seu damunt actualment hi ha un xalet. Consisteix en una fortificació per emplaçar-hi nius de metralladores destinada a allotjar-hi una petita guarnició. Es tracta d'un punt de suport de les tropes que actuaven a la costa, molt pròxim a l'antiga caserna de carrabiners, amb un observatori, dos nius de metralladora, dues dependències de latrines i altre dues per allotjar-hi l'aigua, amb un camí de comunicació i una trinxera activa i coberta que vorejava el cim de la petita elevació. Aquest complex militar va ser dissenyat com a punt de suport de les tropes que actuaven a la costa. Estava a uns 140 metres d'una caseta de carrabiners situada a la platja.

Història:
El fortí s'assenta sobre restes d'època ibèrica i de l'edat mitjana, quan s'hi establí el Priorat de Sant Pere. Als anys 60 dels segle XX sobre el fortí s'hi construí un xalet particular. Actualment és de propietat municipal i s'hi poden concertar visites. Aquest punt forma part de la Ruta de Defensa de la Costa senyalitzat pel Memorial Democràtic.

*************************************************

 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada