Seguidors

dimarts, 30 de novembre del 2021

FONT DE BAIX i PONT DE CAN QUIM DAVIU 

CANTALLOPS - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/




Font situada a la llera de la Riera de Torrellas que servia, com les demés fonts urbanes, per proporcionar aigua potable als habitants de Cantallops que no tenien pou a casa. El fet d’anar a buscar aigua a la font va deixar de ser imprescindible quan l’aigua corrent arribà a la totalitat de la població. Durant el segle XIX es construí el pont de Can Quim Diviu, que permetia creuar la riera per aquest punt.












********************************************************************
Enllaç amb informació:

La Font de Baix és una font senzilla construïda en un replà sobre la Riera de Torrelles, sota un gran plàtan. Com les altres fonts urbanes, la Font de Baix abastia d’aigua els habitants del poble de Cantallops que no tenien pou a casa, que eren la majoria.

Les fonts del nucli urbà deixaren de fer aquest servei quan l’any 1978 l’aigua corrent arribà a totes les cases del poble. Per fer arribar l’aigua de boca a la població es canalitzaren diverses deus provinents de la muntanya i els Abellars, obliterant diverses de les fonts que es trobaven en aquests paratges: la de la Verna, la d’en Galter i la de les Quatre Aixetes, entre d’altres. Així doncs, les fonts, tant les situades en zona urbana com les rurals, perderen la seva funció principal d’abastiment però prengueren un nou sentit més lligat a l’esbarjo.

El Pont de Can Quim Diviu, que es construí durant la segona meitat del segle XIX, és un pont d’una sola arcada que permet travessar la Riera de Torrelles. El pont s’erigí per permetre l’accés del trànsit rodat al nucli de la població.

********************************************************************


 

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada