Seguidors

dijous, 11 de novembre del 2021

ESGLÉSIA DE SANTA MARGARIDA DE QUART

QUART - EL GIRONÈS

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 

Des d’abans de l’any 1028, els cristians de Quart eren aplegats en la parròquia que continua reunint els fidels del seu territori.

El temple parroquial es dedicat a Santa Margarida màrtir (festa el 20 de juliol). Té una nau amb quatre capelles laterals, construïda el segle XVI.

El campanar probablement data del segle XVIII, la sagristia es bastí el 1668 i l’ampliació del baptisteri el 1729, la façana principal ennoblida amb el gran portal el 1748 i l’escalinata el 1751.


Enllaç amb informació:

Època: segle XII

Descripció:

L'església de Santa Margarida es troba al cim d'un petit turó, fora de l'actual nucli de Quart que ha crescut vora la carretera de Girona a Llagostera.
L'edifici és d'una sola nau de tres trams amb volta de creueria i arcs formers apuntats i capelles laterals. La capçalera és poligonal a l'interior i semicircular a l'exterior. Als peus trobem el cor al que s'accedeix per una porta amb la data de 1729. El parament és arrebossat i emblanquinat. Els murs exteriors són de pedra vista excepte la façana, esgrafiada. La portalada barroca (1748) consta d'una obertura rectangular entre columnes, coronada per una petita fornícula amb imatge de la santa. Al capdamunt hi ha un rosetó. El campanar romànic, restaurat, és de planta quadrada, dos pisos de finestres geminades, formades per columnes amb capitells mensuliformes, i teulada a quatre vents.

Notícies històriques:

El temple és citat l'any 1362 al "Llibre Verd". A principis del segle XIV s'anomena titular de la parròquia Santa Margarida. També s'hi conserven les relíquies de Santa Justa i Santa Rufina, patrones dels terrissers.
L'edifici actual data del segle XVIII però es conserva el campanar d'època romànica, que abans de la restauració deixava veure dos rengles de finestres geminades tapiades a les cares Est i Oest. L'any 1975 mossèn Jesús Prats demana ajut a la Diputació per procedir a la restauració. Cinc anys més és concedit i el 24 de març de 1983 finalitzen les obres.

******************************************************

Altres enllaços amb informació:

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2015/01/esglesia-de-santa-margarida-quart.html

http://www.rostoll.cat/obaga/Fitxes/Romanic/346_SMargaridaQuart/SMargaridaQuart.htm

http://www.pedresdegirona.com/girones/esglesia_santa_margarida.htm

https://www.catalunyamedieval.es/esglesia-de-santa-margarida-quart-girones/

https://www.portalgironi.cat/index.php/patrimoni/patrim-girones/patrim-girones-quart/3239-patrim-quart-smargarida

******************************************************

 

 

 

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada