Seguidors

dissabte, 7 de maig del 2022

ANTIGA ESGLÉSIA DEL CONVENT DE SANT FRANCESC

MONTBLANC - LA CONCA DE BARBERÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 












*************************************************************
Enllaç amb informació:

Època: segle XIII

Descripció:

L'església pertany al gòtic primari, amb tradicions encara romàniques. L'interior és d'una sola nau, amb sis arcs apuntats, amb un absis hexagonal i quatre capelles laterals. Adossat hi havia un claustre que va desaparèixer al segle XIX.
Portalada
Portalada d'estil gòtic molt senzill, gairebé sense decoració, si exceptuem la línia d'impostes que forma una decoració mínima.
Laterals de l'església
El lateral de l'església de Sant Francesc és la millor mostra del gòtic senzill i nu que caracteritza l'edifici. Com es pot comprovar a la fotografia, l'estat de conservació és bo, tant en els contraforts com en els finestrals decorats.
Campanar i finestrals

Campanar del gòtic primari, construït en pedra, i finestrals d'estil més elaborat per la seva decoració en pedra. L'estat de conservació del campanar és molt bo, però les finestres tenen les seves estructures molt desgastades i caldria tractar-les per a la seva millor conservació.
Absis

Absis que mostra una clara reconstrucció posterior a l'època originària. Si bé sembla guardar l'estructura primitiva, no intenta recuperar-ne l'estil i materials de construcció de la resta de l'edifici. Així apareix, clarament diferenciat del conjunt.
Interior de l'església
L'església de l'antic convent de Sant Francesc és de nau única amb capelles laterals i capçalera de tres murs. La coberta de la nau és a doble vessants sobre arcs diafragmàtics, mentre que les capelles laterals estan cobertes amb creueria. En el mur nord, s'obre una capella construïda en el segle XVII, coberta amb cúpula. Les diferents vicissituds per les que ha passat l'església han fet que el seu interior es trobi força malmès. Els arcs mostren una pedra regular i un bon estat de conservació, mentre que els murs, que degueren estar coberts d'algun tipus d'arrebossat, mostren un aspecte més degradat, a causa també dels diferents actes vandàlics que patí l'antic monestir en el segle XIX.
 

Notícies històriques:

Documentat ja el 1253, el 1822 va quedar abandonat, passant a mans particulars. El 1414 s'hi celebrà una cort general de Catalunya i hi va habitar Sant Francesc d’Assís o Anselm Turmeda.
El convent al qual pertanyia aquesta església fou construït en el segle XIII, i possiblement aquesta portalada va pertànyer a les primeres dates de construcció, per la seva senzillesa. Podríem dir, doncs, que és una portada de transició.
En el segle XIX el convent fou abandonat i va passar a mans particulars que el va utilitzar com magatzem. Recentment, la Generalitat l'ha adquirit i ha iniciat la seva restauració.
L'església fou a principis de segle una destil·leria. Abans i des de la Guerra del Francès, i fins a les revoltes carlines, l'edifici patí diferents incendis. Actualment és el marc de diferents actes populars de caire cultural, com l'organització de sopars o reunions en festes com la setmana medieval de Montblanc

*************************************************************











*************************************************************
Altres enllaços amb informació:




*************************************************************




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada