Seguidors

divendres, 6 de maig de 2022

CASAL DELS JOSA o CAL PORTUGUÈS 

 MUSEU COMARCAL DE LA CONCA DE BARBERÀ

MONTBLANC - LA CONCA DE BARBERÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 

***************************************************
Enllaç amb informació:

Descripció

En el transcurs de diverses restauracions que s'hi han fet, s'han trobat restes que es poden datar del segle XIII. S'han conservat alguns elements originals, com ara dues arcades i una portalada amb un arc de dovelles una mica apuntat, que segurament era la primitiva porta d'entrada.
Del seu interior s'ha de destacar la presència de tres grans arcades de pedra, acompanyades d'altres de més petites.

Ressenya històrica
L'anomenat Casal dels Josa és possible que hagués estat inicialment propietat dels Vilafranca. Originalment, formava part de l'edifici de les escrivanies reials o de les dependències de la cúria eclesiàstica i ocupava una part de l'antic fossat de Santa Maria.
Després (1699 i segle XVIII) va esdevenir propietat dels Josa, ciutadans honrats i importants botiflers, qui varen fer modificacions estructurals considerables per adaptar l'immoble a les tasques agrícoles i es va tornar a fer la façana principal.
Actualment és la seu del Museu Comarcal de la Conca de Barberà gràcies a la cessió que en van fer els germans Alfonso Andreu a l'Associació Museu Arxiu el 1958. Després de les remarcables reformes fetes els anys 1957- 1960, 1976- '78 i 1983- '86 l'edifici va adquirir la seva fisonomia actual.

***************************************************

Altre enllaç amb informació:

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=25&consulta=MCU0KzQzMDg2MiU=&codi=173

Època: segle XIII

Descripció:

El casal dels Josa, conegut també com "Cal portuguès", està situat a l'interior del clos emmurallat que envolta el nucli antic de la vila de Montblanc, prop de la plaça Major i a redós de l'església de Santa Maria.
La primitiva estructura de l'edifici correspon al segle XIII, com ho demostren diversos elements constructius, especialment del sector oest. El segle XVIII, sofrí modificacions importants que responien a les necessitats d'adaptació de l'edifici a la funció agrícola.
El casal dels Josa presenta una planta poligonal d'estructura irregular. Consta de planta baixa, pis i golfes, amb coberta de teula. Les dues façanes principals mostren les característiques de l'època en què foren construïdes. Així, la façana oest, antiga entrada principal, ha recuperat, amb les darreres obres de restauració, els elements gòtics que les reformes del segle XVIII havien amagat. Aquesta època de reformes ha quedat, però, clarament reflectida a la façana principal actual, que s'obre al carrer de Josa.

Notícies històriques:

Encara que no es disposi de documents que permetin afirmar-ho amb certesa, és possible que en un primer moment el destí de la casa es relacionés amb les dependències de la Cúria eclesiàstica.
Posteriorment, entrat el segle XVIII, era propietat dels Josa, noble família de Montblanc.
Ja dintre del segle XX, la família Alfonso-Andreu, propietària del casal, en va fer donació a la vila per instal·lar-hi el Museu-Arxiu de Montblanc i Comarca, fundat l'any 1958. La nova funció ha exigit un procés continuat d'adaptació i reformes de l'edifici, a fi d'encabir-hi les diverses seccions del Museu: arqueologia, etnologia comarcal, biblioteca, arxiu i tallers.

***************************************************

Altres enllaços amb informació:

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=5107

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=5108

https://www.montblancmedieval.cat/que-fer/monuments-1/civils/casal-dels-josa

http://www.mccb.cat/node/165

*************************************************** Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada