Seguidors

dimarts, 17 de maig del 2022

MONUMENT A L'ESCULTOR RAMON BELART i MIQUEL

MONTBLANC - LA CONCA DE BARBERÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 




*********************************************************
Enllaç amb informació de Ramon Belart i Miquel: 

Ramon Belart i Miquel (Montblanc 1772-1840) fou un escultor català. Ingressà a l'escola de Llotja de Barcelona a inicis del segle xix. Acabà els estudis l'any 1806 "amb mèrit", raó per la qual la Junta de Comerç el pensionà a la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Fernando per ampliar estudis durant trenta mesos. Això no obstant, hi romangué quatre anys més i, l'any 1808, guanyà el "primer premio de primera clase" d'escultura en el concurs general de l'Acadèmia.

L'any 1810, a causa de la Guerra del Francès, com molts altres artistes, Belart fugí a Mallorca que no havia estat ocupada pels francesos. S'ha dit (Martinell) que allí juntament amb el seu mestre i amic Josep Antoni Folch i Costa construïren el mausoleu del Marquès de la Romana que actualment allotja una capella de la catedral de Palma, tanmateix, recents investigacions opinen que la intervenció de Belart s'hauria limitat al geni funerari, al lleó i al globus terraqüi que decoren la base del monument.

El 1814, arran de la mort del seu pare, Belart es veié obligat a retornar a la seva vila nadiua de Montblanc per ocupar-se del patrimoni familiar. Allí Belart va seguir treballant principalment en imagineria religiosa per als pobles de la Conca de Barberà i comarques veïnes. Per a Montblanc realitzà el retaule major i una flagel·lació de Crist per al convent de la Serra, un Sant Crist per al cor de l’arxiprestal, un Sant Ramon i una Marededéu dels Dolors per al convent de la Mercè...; per a altres llocs de la rodalia, executà un Sant Crist per a Alió, un Sant Jordi per a l'ermita del Roser de Reus.. Explica Antoni Palau i Dulcet que el 1818 va rebre de la Real Acadèmia de San Fernando l'encàrrec de realitzar un relleu que representés «San Pedro curando a un paralítico», l’obra definitiva que no sembla que hagués executat mai (probablement aquesta notícia calgui relacionar-la amb una altra que ofereix Anna Riera, segons la qual aquell any Belart havia demanat a l’Acadèmia de Sant Fernando el nomenament d’acadèmic de mèrit, reconeixement que enlloc no consta que hagués obtingut). 

********************************************************* 

Enllaç amb informació del monument:

Inauguració: any 2008

Materials: Pedra i marbre
Dimensions: 200 cm

Inscripció: Ramon Belart i Miquel escultor montblanquí 1772-1840

50è aniversari del Museu Arxiu – Montblanc 2008

Descripció: 

Adossat a un monòlit regular acabat en punta com un obelisc, hi ha el retrat frontal del personatge, vestit d’uniforme, i en alt relleu dins d’un cercle de marbre.

Comentari:

Amb motiu del cinquantè aniversari de la fundació del Museu Arxiu de Montblanc el 1958, s’erigí aquest monument a l’escultor Ramon Belart, natural de la ciutat. Estudià a Llotja a Barcelona i, pensionat, a l’Acadèmia de San Fernando a Madrid el 1805. El 1810, durant la guerra contra Napoleó, es traslladà a Mallorca. Tornà a Montblanc el 1814 i ja no es mogué de la seva ciutat. La temàtica de la seva obra és religiosa i la que existia a Montblanc va ser destruïda durant la guerra civil de 1936.

********************************************************* 

 








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada