Seguidors

dilluns, 16 de maig del 2022

ESGLÉSIA DE SANTA MARIA LA MAJOR

MONTBLANC - LA CONCA DE BARBERÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 


Notable obra del gòtic ogival a Catalunya, es bastí en el mateix lloc que la primitiva església romànica. Fou seu de les Corts Generals de Catalunya en el 1333.






















































































************************************************************
Enllaç amb informació:

Època: segle XIV

Descripció:

Planta d'una nau (18 m d'amplada) amb capelles laterals entre contraforts i absis pentagonal també amb capelles. La nau té cinc trams, però en el projecte n'hi havia més (dos o quatre segons diverses opinions). Des de la capçalera, els dos primers trams tenen capelles; el tercer i el quart del costat sud són el vestíbul d'entrada cobert amb una magnífica volta de creueria molt rebaixada (al damunt hi ha l'orgue). En una de les capelles de la banda nord es prolonga una capella de pla de creu del segle XVIII; el cinquè tram té capelles normals, en la nord s'hi inicià la construcció d'un campanar vuitavat amb escala de caragol al contrafort. Les capelles, seguint la tradició, es cobreixen a mitjana altura de la nau per deixar lloc a esvelts finestrals. La nau es cobreix amb volta de creueria ogival i les capelles també. La capella central de l'absis té una ampla rosassa, mentre que les altres tenen finestrals ogivals. Els contraforts exteriors estan buidats simulant arcbotants. Tots tenen pinacle.

Absis

L'absis de l'església de la vila de Montblanc dona fe del gòtic senzill i compacte que caracteritza la resta de l'edifici. Les estructures són sòlides i en un estat de conservació molt bo. Hi trobem contraforts mínimament decorats i finestres ogivals totalment mancades d'ornamentació.

Conté molts elements; en primer lloc, les capelles que, amb arcs apuntats, estan conformades per vitralls policromats i ben decorats. Així mateix, trobem l'altar major, de senzilla factura, i un retaule que podríem datar en els segles XIX-XX i que explica diferents imatges del Nou Testament. En darrer terme la Mare de Déu del Cor, talla gòtica del s. XV, policromada i de gran format; de figura esvelta.

Laterals de l'església

Gòtic senzill i nu, com es pot comprovar tant a la vista lateral com al detall de la portalada, amb elements de transició des del romànic. L'església està poc decorada i conserva una rigidesa pròpia del gòtic més pur.

Són béns mobles integrants de la declaració de BCIN:

- Talla de fusta policromada de la Mare de Déu del Cor, del segle XVI;

- L'Altar Major, obra de Josep M. Camps i Arnau, del segle XX;

- Retaule de Sant Bernat i Sant Bernabé, de pedra tallada i policromada, del segle XIV, atribuït a Guillem Timor;

- l'Orgue de fusta dels segles XVII i XVIII.

Trobem també un retaule de Santa Anna d'entre els segles XIV-XVI i uns fragments de retaule del segle XVIII d'estil barroc.

Notícies històriques :

L'església de Santa Maria té aires de catedral per les seves dimensions. (Montblanc al segle XIV era la setena vila del Principat). L'any 1352 s'inicià la construcció sota la direcció de Reinard des Fonoll, introductor del gòtic flamíger a Catalunya, autor del claustre de Santes Creus. Substituïa l'anterior temple romànic de petites dimensions que hi havia en el mateix lloc. Hom creu que fou aleshores quan s'amplià l'església de Sant Miquel per atendre les necessitats religioses de la vila.

Les guerres i la pesta del segle XV interromperen la construcció que ja mai més fou represa.

La façana primitiva, gòtica, fou destruïda en un intent de volat tot el temple en el decurs de la guerra dels Segadors. L'actual fou construïda poc temps després (segle XVII) en estil barroc. No és façana pròpiament dita sinó que ocupa el lloc de dues naus laterals seguint la tradició del país.

Absis


L´església data del segle XIV, que és el període al qual pertany, segurament aquest absis, ja que les reformes posteriors afecten la portalada i interior de l’edifici.

Laterals de l’església

Les obres es van iniciar en el 1352 amb ajut dels reis i altres nobles. El projecte es va aturar per la crisi econòmica i social posterior a la pesta negra i el 1528 es va realitzar la segona consagració.

************************************************************

Altres enllaços amb infomació:

http://patrimoni.concadebarbera.cat/Esglesia-Arxiprestral-de-Santa-Maria-la-Major-Montblanc-1464

https://www.montblancmedieval.cat/que-fer/monuments-1/religiosos/esglesia-de-santa-maria-la-major

http://campaners.com/php/campanar.php?numer=7334

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=5099

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=5098

************************************************************




















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada