Seguidors

divendres, 9 d’agost del 2024

CASA ROURA - CASA FRANCESCA ROURA CARNESOLTES

CA LA BIANGA - FONDA CANET

CANET DE MAR - EL MARESME

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 


Projectada com a residència d’estiu de Francesca Roura Carnesoltes, cunyada de Lluís Domènech, és un edifici inspirat en l’estil neerlandès, que destaca per l’ús del maó vist. L’arquitecte va resoldre les façanes amb frontons esglaonats, tot i que a la façana principal va col·locar una espectacular torre de planta circular. Està coronada per una coberta cònica revestida amb ceràmica vidriada de colors. A la cornisa, esglaonada, sobresurten gàrgoles en forma de caps d’animal. És interesant el treball de forja de les baranes amb decoració vegetal. A l’interior destaca una gran llar de foc amb una al·legoria del descobriment d’Amèrica i el mosaic del paviment d’inspiració clàssica.












*********************************************
Enllaç amb informació:

Època: segle XIX

Autor: Lluís Domènech i Montaner any 1891-1892

Descripció:

Es tracta d'un edifici de planta baixa i pis amb teulada a dues vessants i una torre de planta circular adossada a la façana amb coberta cònica. L'edifici és envoltat per un jardí El coronament de les façanes - tant la principal com la posterior - és esglaonat a l'estil de l'arquitectura medieval dels Països Baixos Part de la façana principal i la torre angular són resseguides per una balconada que recolza sobre grans cartel·les d'obra també graonades. Tot l'edifici és de maó vist, amb balcons de ferro i cobertes de teules vidriades. Les gàrgoles de la torre - que té un pis més d'alçada - són també de ceràmica vidriada L'entrada principal ha estat mutilada per certes reformes en el carrer i la capella que hi havia s'ha subdividit horitzontalment per tal d'encabir-hi dos dormitoris Tanmateix, però, es conserva en molt bon estat el menjador, i també la galeria alta que el circumda. Cal emmarcar l'edifici dins del corrent modernista de reminiscències neogòtiques.

Notícies històriques:

La casa Roura, també dita Ca la Bianga i convertida més tard en la Fonda Canet és situada a la Riera de Sant Domènec de Canet de Mar. És una reforma total de l'antiga casa dels Roura, realitzada per Domènech i Montaner, probablement al mateix temps que construïa el cafè-restaurant de l'Exposició Universal del 1888 - Castell dels Tres Dragons -. Ambdós edificis són d'obra vista i presenten una austeritat formal accentuada. Ara s'anomena fonda Sant Jordi.


Lluís Domènech i Montaner (Barcelona 21 de desembre de 1850 - 27 de desembre de 1923)

*********************************************
Altres enllaços amb informació:





*********************************************




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada