Seguidors

dilluns, 12 d’agost del 2024

ESGLÉSIA DE SANTA MARIA DE GUALTA

GUALTA - EL BAIX EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 





La primitiva església de Gualta es va consagrar amb anterioritat a l’any 1000, malauradament no es conserva cap resta de les esglésies preromànica, romànica i gòtica.

El temple actual correspon a una reforma integral del segle XVIII. L’edifici és d’estil neoclàssic, de planta basilical orientada de sud a nord, amb capelles laterals i capçalera recta.

La façana, seguint l’esquema clàssic de les esglésies d’aquest estil, té una porta amb arc rebaixat, emmarcada entre pilastres decorades i amb un entaulament recte amb motllures, coronat per una fornícula buida enmig de pinacles amb esferes. Al centre de la façana hi ha un rosetó motllurat i al capdamunt un petit òcul. El campanar, de planta quadrada, és de tipus torre i com tants altres de la zona, restà inacabat. Aquest, però, es va finalitzar l’any 1922 amb les restes de l’ajuntament enderrocat.

Durant la Guerra Civil Espanyol, l’any 1936, el Comitè de Milícies Antifeixistes de Gualta va retirar l’antic cementiri situat al costat de l’església i es va crear la plaça actual.




























*********************************************
Enllaç amb informació:

Època: segle XVIII

Descripció:

Església d'una nau, capelles laterals i capçalera carrada, orientada cers el N. Els diferents espais són coberts amb voltes de llunetes, amb cornisaments motllurats. L'interior presenta un remolinat modern. Al frontis hi ha la portalada d'arc rebaixat ornada amb pilastres, ressalts i motllures. Sobre la llinda hi ha una fornícula, ara orfe d'imatge; al centre del mur un rosetó. Al SE de l'edifici es dreça el campanar de torre, quadrangular i amb arcs escarsers. La construcció és a base de grans rebles desbastats travats amb morter i lligat amb carreus angulars.

Notícies històriques:

L'església de "Sancte Marie de Aqualta" és citada en el testament d'Ermengol Bernat a favor de la Canònica de la Seu de Girona a la qual pertanyé de l'any 1046. L'any 1058 la comtessa Ermessenda de Barcelona restituí al bisbe Berenguer Guifré de Girona aquesta església de "Acualta". És citada a les "Rationes Decimarum" dels anus 1279 i 1280 i als nomenclàtors diocesans del segle XIV i posteriors com a parroquial.

*********************************************

Altres enllços amb informació:

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/santa-maria-de-gualta

https://campaners.com/php/campanar.php?numer=6699

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=10083

https://esglesiesdegirona.blogspot.com/2010/05/esglesia-de-santa-maria-de-gualta.html

http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=GUALTA&page=1&pos=2

https://gualta.cat/coneix-el-poble/llocs-dinteres/

*********************************************











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada