Seguidors

dimecres, 7 d’agost del 2024

SAFAREIG DEL COMÚ

DOSRIUS - EL MARESME

Fotos de Joan Dalmau Juscafrea

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/

Safareig amb font i pica construït l’any 1916, en substitució d’un antic que hi havia on ara hi ha la carretera. Va ser un dels punts importants d’abastament d’aigua per a les famílies i els camps propers fins als anys 1970 en què s’instal·la la xarxa d’aigua corrent.

El Comú fou un lloc amb molta vida, ja que hi anaven les dones a fer la bugada, a buscar aigua amb càntirs, amb galledes i cubells per cuinar, netejar i altres usos domèstics, així com també a fer petar la xerrada o “fer safareig”.

A l’estiu, alguns veïns hi posaven la fruita o la beguda en fresc i alguns homes veïns, quan tornaven del camp o la vinya, s’hi rentaven la cara i tothom si parava a beure un glopet d’una aigua boníssima que rajava sempre.

A poc a poc ha canviat les funcions socials bàsiques per un espai de lleure i record etnològic i històric.






**************************************************
Enllaç amb informació:

Època: segle XX - any1916

Descripció:

Estructura aïllada de planta rectangular, protegida per un porxo reformat amb la coberta de teula àrab de quatre vessants, rematada amb una claraboia superior, i sostinguda amb una estructura de bigues de fusta interior i quatre pilars de fusta. El safareig està format per un mur arrebossat i pintat, amb tres pilars plans a les cantonades i la part superior bastida amb cairons inclinats per facilitar el rentat. En canvi, a la banda de llevant, hi ha una pica rectangular i una font. Aquesta font emana d'un pilar quadrat amb el coronament ondulat mitjançant un broc metàl·lic. L'aigua cau a l'interior d'una pica de pedra de planta quadrada. Ambdues piques presenten un rebaix central que deixa passar l'aigua cap a l'interior del safareig.

Història:

Entre els anys 1914-1917 es va construir la carretera de Dosrius a Canyamars, que en origen passava pel bell mig del nucli urbà (carrer de Lluís Moret). Amb la construcció d'aquesta via es va haver d'enderrocar el safareig públic original, que quedava al mig del traçat, i construir-ne un de nou uns metres més amunt. El nou safareig es va construir entre els anys 1915-1916, segons consta en una acta de l'ajuntament de Dosrius relacionada amb les despeses de construcció de l'estructura. L'any 1958 es va construir la primera coberta que, tot i el projecte arquitectònic inicial, es va acabar fent d'uralita. El safareig va ser clau per a la vida dels dosriuencs fins a mitjans dels anys 70, moment en que es crea la xarxa d'abastament d'aigua de Dosrius (1973-1975). L'estructura fou rehabilitada l'any 1999 i és tal com ha arribat fins als nostres dies. Fins l'any 1973, la majoria de cases del poble anaven a buscar l'aigua als diferents safareigs i fonts escampats pel poble. El safareig del Comú, al marge d'aquestes necessitats, també era un punt de trobada i vida social. No queda clar d'on provenia l'aigua que l'abastava, tot i que certes informacions afirmaven que venia de la mina que alimentava el safareig d'en Mandri, molt pròxim al Comú, o bé d'una mina que hi havia a l'entrada de cal Raio, al carrer de Sant Iscle i Santa Victòria. Tot i això, durant força temps, l'aigua provenia d'una mina que la Companyia de les Aigües té al carrer Barcelona. Actualment, l'aigua prové d'una "deixa" de la Companyia d'Aigües de Barcelona al poble, com a conseqüència del conveni signat amb l'Ajuntament per a l'explotació de les aigües de l'aqüífer de Dosrius (1882).



**************************************************
Altres enllaços amb informació:



**************************************************





 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada