Seguidors

dilluns, 5 d’agost del 2024

TORRE DE CAN MACIÀ

CANET DE MAR - EL MARESME

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 









**********************************************************
Enllaç amb informació:

La Torre de Can Macià era una torre de defensa construïda el 1564 annexada a la casa pairal de la família Macià, al municipi de Canet de Mar al Maresme. Bartomeu Macià va demanar el permís per a la construcció de la torre per a la defensa de casa seva de les incursions dels turcs, aconseguint el 1562 el vist-i-plau verbal, i el 1564 el document signat per Diego de Marquina, procurador i governador general del Vescomtat de Cabrera. La torre era de planta circular, amb murs d'1,3 m de gruix, la part inferior lleugerament atalussada i s'hi accedia des de la primera planta de la casa mitjançant un pont elevat. El seu coronament superior es rematava amb corseres formades per mènsules esglaonades que sustentaven arcs de mig punt que conformaven un matacà perimetral.

La casa estava emplaçada davant de l'església, a la plaça Venerable Gabriel Macià, qui va néixer en aquesta casa. El 1915 la casa va ser enderrocada pel seu mal estat de conservació, i l'Ajuntament de Canet de Mar va adquirir la torre amb la intenció de restaurar-la i reconvertir-la en un observatori meteorològic i astronòmic per als infants de les escoles municipals. Però un canvi de govern propicià que el nou alcalde desestimés la proposta i fins i tot en proposés l'enderroc. Per a evitar-ho, l'anterior alcalde, el Doctor Marià Serra, i l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner van aconseguir que fos declarada monument històric-artístic (referència RI-51-0000185) el 15 de gener de 1921. Tanmateix, durant la dictadura de Primo de Rivera, l'alcalde de Canet de Mar va aconseguir l'autorització d'enderrocar-la el maig de 1925 per a construir-hi un mercat.

Actualment només en resten els fonaments, excavats l'any 1999.

Enllaç del jaciment:

https://invarque.cultura.gencat.cat/card/12700

Jaciment romà i medieval, documentat el 1999, durant les obres d'adequació urbanística de la plaça, quan es posaren al descobert les restes de la masia fortificada de Can Macià. La torre d'aquesta masia (Torre Macià), totalment integrada dins el conjunt, fou bastida al segle XV. Durant l'actuació arqueològica efectuada l'any 1999 es va poder documentar la fonamentació de la torre ja que el nivell d'ús d'aquesta ja havia estat arrasat en el moment que fou enderrocada, l'any 1926. La fonamentació de la torre retalla el terreny natural i està formada per grans carreus, bastant irregulars, alguns d'ells desbastats i disposats de forma lleugerament atalussada. No es va poder documentar, però, cap estrat associat al seu moment constructiu, sinó només estrats de rebliment a l'interior de la torre que són fruit, en gran part, de l'important moviment de terres que es va realitzar a tocar de la torre durant el seu enderrocament. L'existència d'un pou a l'interior de la torre és un altre aspecte que dóna independència a un edifici destinat a la defensa i, per tant, és molt important. Durant aquesta intervenció també s'hi van documentar alguns fragments d'àmfora romana indeterminada i de ceràmica comuna d'època romana localitzats en els estrats retallats per fer la fonamentació de la torre. Durant la visita al lloc efectuada el 2008, amb motiu de la revisió de la carta arqueològica del Maresme, es va comprovar que es conserva en molt bon estat la part de la torre que es va museïtzar per integrar-la en el context arquitectònic de la plaça.


**********************************************************
Altre enllaç amb informació:


**********************************************************





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada