Seguidors

divendres, 23 d’agost del 2024

CREU DE LA PLAÇA DE L'ESGLÉSIA DE BORRASSÀ

BORRASSÀ - L'ALT EMPORDÀ 

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/






Text del Dr.Andreu Grau i Aran i Josep Narcís Pujol Vila de l’any 2017 en una tesina de llicenciatura publicada a Les creus de terme historiades del Bisbat de Girona, que diu:

Es tracta d’una creu de pedra situada a la plaça de l’Església i que consta d’un basament circular, un fust octogonal, un capitell també octogonal i una creu de braços floronats. A l’anvers hi ha imatge de la crucifixió, de factura molt senzilla mentre que els extrems dels braços presenten una flor esculpida en relleu. Pel que fa al revers de la creu, s’hi pot observar que no ni ha cap imatge, però que manté les formes d l’anvers. Als angles de la creu hi ha una motllura en forma de segona creu.

El capitell està molt treballat: s’hi veuen quatre escuts i, entre ells, decoració amb motius vegetals. Aquests quatre escuts són iguals i probablement són l’emblema de la casa dels Creixell. A un dels costats del capitell, hi ha la inscripció ‘E.CAMPS’.

L’estat de conservació del conjunt és molt bo, tot i que el capitell està lleugerament deteriorat. La part de dalt del fust presenta un fragment de material afegit, segurament per tal d’omplir un espai trencat. La creu ha estat restaurada recentment a partir d’elements originals que estaven encastats en un dels murs de la Casa de la Vila.

***********************************************

Enllaços amb informació:

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/17919

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=6713

https://www.terresdegirona.cat/alt_emporda_borrassa.htm

http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=BORRASS%C3%80&page=2&pos=15

***********************************************




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada