Seguidors

dijous, 8 d’agost del 2024

TORRE JOAN AMAT SORMANÍ

CARDEDEU - EL VALLÈS ORIENTAL

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/













Al catàleg de bèns inmobles diu:

Època: inici segle XX

Autor: Ramon Puig i Gairalt (l’Hospitalet de Llobregat 1886 – Barcelona 1937), arquitecte municipal d’Hospitalet de Llobregat que a Cardedeu va realitzar diverses torres i cases de les que destaquen la Torre Campmajor (1915-1918) o l’Antic Casino (1924)

Promotor: Joan Amat Sormaní (Barcelona 22 d’octubre de 1864 – 17 de febrer de 1921) va ser alcalde de Barcelona els anys 1901 i 1902. La seva família era propietària de molts terrenys a Cardedeu i va ser una de les promotores de l’estiueig a la vila. Entre moltes realitzacions en benefici de Cardedeu, van realitzar l’urbanització del sector sud-est al voltant de la Plaça Amat. El 1914, Joan Amat Sormaní va ser nomenat fill adoptiu de Cardedeu.

Descripció:

Edifici aïllat de planta sensiblement rectangular. Consta de planta semi-soterrani, baixa, pis i golfa, Destaca, en el costat de llevant, una torre mirador de planta quadrada que inclou l’escala d’accés als diferents pisos. La coberta és composta, de teula plana, acabada en una important barbacana que es recolza en mènsules. Entre les mènsules es situen els ulls de bou de la planta golfa, alternats amb relleus de garlandes. Les façanes són de composició simètrica, estucades en la planta pis i amb carreuat de franges horitzontals en la planta baixa. Els buits són d’arc el·líptic en la planta baixa i de llinda plana amb guardapols decorat en la planta pis. En la façana principal destaca l’eix central de l’entrada, amb l’escalinata, la marquesita cobrint la porta, i el frontó curvilini coronant la coberta. En la façana de migdia sobresurt una galeria de planta octogonal amb sortida al jardí per una doble escala. La galeria te coberta plana situada per una balustrada i està sostinguda per columnetes amb capitells jònics. A la façana de ponent destaca un cos de planta baixa, poligonal, amb coberta de teula plana, on s’hi troba la capella.

El conjunt resulta equilibrat amb una ornamentació de caràcter classicista que es repeteix en la tanca del jardí. De la tanca destaquen els dos portals d’entrada, principal i posterior, amb reixes de ferro forjat flanquejades per pilastres coronades amb globus amb peu de ferro forjat. Interiorment, totes les habitacions estan distribuïdes al voltant d’un hall central. A la planta soterrani s’hi situen els serveis amb la cuina; a la planta baixa el salons i menjador amb tribuna a la façana de migdia i capella a la façana de ponent, i a la planta pis les habitacions i banys.

Notícies històriques:

El 28 de novembre de 1914 és va autoritzar la construcció de la Torre Amat. Els són de Ramon Puig Gairalt. D’aquests van ser molt poques les variacions realitzades en la construcció de l’edifici.

La família Amat estiuejava a Cardedeu des de finals del segle XIX. El 1881, oncle de Joan Amat i Sormaní, es va construir la Casa Amat, davant de l’estació de tren i en la mateixa avinguda Rei en Jaume. A l morir Joan Amat i Formosa sense fills, Joan Amat i Sormaní heretà les cases i terrenys de la població. Entre ells, heretà els de la zona sud-est de Can Serra sobre els que hi havia un projecte d’urbanització del 1892. Aquest projecte inicial es va variar el 1895 amb un nou pla, realitzat per l’enginyer Volart, que projectava l’obertura d’un passeig anomenat Gran Via, avui Gran Via Tomàs Balvey. El 17 de gener de 1914 Joan Amat i Sormaní va demanar fer noves modificacions a aquest segon projecte. En va variar les dimensions de les illes i projectà la Plaça Amat, pagada per ell i dissenyada per Puig Gairalt. El mateix any edificà les Cavallerisses Amat en els terrenys del costat de la Torre Amat, obra també de l’arquitecte Puig Gairalt. Eren les Cavallerisses, un edifici aïllat de planta baixa i golfa amb coberta a dues vessants de gran pendent destinat a servei i cavallerisses de la torre.

La Torre Amat va ser centre de la colònia estiuenca de Cardedeu. El 1915 va ser visitada pel bisbe Dr. Reig i cada any s’hi cantaven les caramelles de Pasqua i de Sant Joan en honor al seu propietari.

**************************************

Enllaços amb informació:

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/28561

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2013/07/la-torre-amat-de-cardedeu.html

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=17507

https://www.torreamatcardedeu.com/index.php/historia/



 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada