Seguidors

dilluns, 25 de març del 2019

CA N'ESTUDIS
PALAU-SOLITÀ I PLEGAMANS - EL VALLÈS OCCIDENTAL

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa




Al catàleg de protecció del patrimoni publicat per l'ajuntament diu:

Època: segle XX – any 1920
Descripció:
Casa d’estil modernista malgrat haver patit modificacions estructurals en les darreres dècades. És de planta rectangular. Consta de planta baixa, pis superior i terrat a l’Avda. de Catalunya, però de planta baixa i dos al c/ de la Riereta, degut a la diferencia de desnivell entre l’Avda. de Catalunya i el c/del Comerç.
Estructura:
L’estructura és de murs portants ceràmics (maó) i forjats unidireccionals.
Coberta:
La coberta original era inclinada a dues vessants amb teula àrab i carener perpendicular a la façana principal. Actualment s’ha convertit en terrat de coberta plana.
Façana:
La façana destacava originàriament per la seva simetria, però actualment una de les obertures de la planta baixa s’ha ampliat per ubicar-hi un local comercial. En planta baixa hi han dues obertures, la del local comercial i la porta d’accés a la casa. En planta primera, es situen ordenadament i segons els dos eixos de composició de la façana, dos balcons amb barana de ferro forjat. Les tres obertures originals, presenten la mateixa forma de llinda (forma orgànica lobulada) i el mateix element ceràmic decoratiu a mode de mosaic. Destaca el remat de la façana, amb formes orgàniques que servien per ocultar la coberta original. A la façana lateral, en planta baixa trobem diferents obertures quadrades i rectangulars de diferents mides, degut a les diferents intervencions no gaire encertades que s’han anat realitzant. A la planta primera es repeteixen les obertures de la façana principal, en forma i mida, però sense balcó, on hi ha dues que s’han tapat posteriorment. En el cos que correspon a la caixa d’escala, hi han quatre obertures més estretes en forma d’arc rampant. A sobre d’aquestes s’observa una inscripció amb la data 1.906.
I finalment destacar, el coronament de la façana que fa d’ampit de la coberta plana transitable, de formes orgàniques. Actualment les façanes estan arrebossades i pintades amb dos colors.
Elements a destacar:
Cal destacar tots els diferents forats amb formes orgàniques (finestres, portes,...), el singular i original coronament a manera de barana amb formes lliures i sinuoses, les llindes decorades amb trencadís de ceràmica.
Notícies històriques:
Al segle XX l’afluència de barcelonins als balnearis de Caldes va fer millorar els transports. Entre el 1849 i el 1851 es va construir la carretera nova (actual Av. Catalunya), i més tard, el tren de Caldes travessava el municipi. La carretera i el tren van crear un nou nucli de població, les Cases Noves, on es troba actualment Ca n’Estudis.

Enllaços amb informació:





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada