Seguidors

diumenge, 3 de març del 2019

CREU COBERTA
LA SELVA DEL CAMP - EL BAIX CAMP

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa












Enllaç amb informació i descripció:

que diu:

Època: segle XIII
Descripció:
Creu de terme situada a l'antiga cruïlla de la carretera vella d'Alcover i el camí de la Mare de Déu que condueix a l'ermita de Paret Delgada, actualment accés secundari de la vila de la Selva del Camp. Aquesta creu inicialment no era coberta. Es va cobrir al segle XVI. S'aixeca damunt una plataforma quadrangular de més d'un metre d'alçada. De cada cantonada surt una pilastra de pedra picada que sosté una teulada a quatre vessants, coronada per una senzilla creueta de ferro.
Com la creu original es va perdre, en el seu lloc es va instal·lar la Creu del Cantó de'n Vaquer, de la qual es conservava el motlle. Es tracta d'una creu llatina amb la superfície dels braços decorada amb fulles de card, àngels i altres motius ornamentals. Està presidida per Crist crucificat, a l'anvers, i per la Verge amb el Nen, al revers. El nus de la creu està configurat per una motllura octogonal amb imatges de sants separades per pinaclets. El fust és una esvelta columna de pedra picada, de secció vuitavada.
 
Notícies històriques:
Aquesta creu gòtica, sense coberta, data de 1297, i es cobreix posteriorment durat el segle XIV. Va ser destruïda l'any 1936, i en ser restaurada l'any 1953 es va col·locar una rèplica de la creu del Cantó d'en Vaquer (creu i nus), del segle XIV, de la qual se'n conservava el motlle. Recentment restaurada el 1990. La creu coberta era la fita inicial o terminal en els solemnes trasllats de la imatge de la Mare de Déu de Paretdelgada a la vila per motius diversos. També era el lloc on es rebia a l'arquebisbe quan aquest anava a la vila procedent d'Alcover o de Valls.

Altre enllaç amb informació:

que diu:

Aquesta creu de terme ja és esmentada en un inventari de l’any 1364. Més tard, l’any 1472, apareix en l’escriptura de venda d’un hort on ja se l’anomena amb aquest nom. Gràcies a aquests documents podem saber que, originàriament, la Creu Coberta no duia la cobertura que avui la resguarda. Aquesta creu de terme ha sofert moltes restauracions (1701, segle XIX, 1935, 1953 i, l’última, als anys 1960-1970). Fou malmesa per diferents agents bèl·lics (durant la guerra del Francès, a principis del segle XIX, i durant la Guerra Civil espanyola). La Creu Coberta guarda una gran importància, deixant de banda la seva funció delimitadora: era el lloc on el municipi rebia l’arquebisbe si aquest arribava a la Selva del Camp procedent d’Alcover o de Valls. Una comissió l’anava a esperar a la partió del terme (com succeïa amb la creu del camí de Tarragona del mateix municipi). Igualment, des del segle XVI fins al XVIII, les forques d’execució eren posades prop d’aquesta creu.

**********************************************************************************















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada