Seguidors

dimarts, 19 de març del 2019

PEDRÓ DE LA MARE DE DÉU DE LA GUIA DE ROCAPREVERA
TORELLÓ - OSONA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa




Al catàleg de l'inventari del patrimoni de Torelló publicta per l'ajuntament diu:

Data de construcció: any 1284, segons la tradició no documentada. Primer document de 1402. Reconstrucció de 1942.
Descripció:
El pedronet s’aixeca en honor a la Mare de Déu de la Guia. És un pilar de planta quadrada, situat en una pendent i al qual s’accedeix, des del punt més baix, per 10 graons. Està orientat a nord, mirant cap al nucli urbà. Dividit en quatre elements diferenciats. El primer és format per l’escala d’accés, amb graons de pedra natural, enfosquida pel pas del temps i per les humitats de l’entorn; ocupa tota l’amplada que marca el pedronet, aproximadament mig metre, i salva el desnivell de prop d’1,8 m; l’acompanya vegetació en ambdues bandes. El segon element és una base o peanya rectangular, arrebossada i, el tercer, el cos emblanquinat que conté la fornícula d’arc de mig punt, on hi ha la imatge de la Verge, amb un potent ampit de pedra natural. El quart element el constitueix la coberta del conjunt, un barret de pedra natural, del mateix tipus que la de l’escala i l’ampit, composat per una ala rectangular i un políedre en forma de piràmide, coronat per una creu de metall.
Dades històriques:
Segons la tradició, no comprovada documentalment, el pedronet fou erigit l’any 1284 per mossèn Marc Roca. L’historiador Antoni Pladevall, en una sèrie d’articles editats amb motiu de l’any jubilar del cinquantenari del temple actual de Rocaprevera, apunta que el primer document sobre el pedronet data de 1402. Fou dedicat a la Verge de la Guia i erigit al camí de Rocaprevera. El culte marià tingué molta devoció a la contrada. El pedronet fou destruït l’any 1936 i restaurat l’any 1942. Té una forma quadrangular i una coberta a quatre aigües. Una escala amb graons d’obra en permet l’accés. Al costat de les escales d’accés s’hi va plantar boix.




Enllaç amb informació:

que diu:

Època: mitjan segle XX
Descripció:
Es tracta d'un pilar de planta quadrada situat en una pendent i al qual s'hi accedeix mitjançant deu graons, està orientat a nord, mirant cap al nucli urbà. 
Conté una fornícula d'arc de mig punt que acull la imatge de la Mare de Déu. La coberta és a quatre vessants amb forma de piràmide.
Notícies històriques:
Segons la tradició el pedronet fou erigit l'any 1284 per mossèn Marc Roca. El primer document que en parla, però és de 1402. 
Fou dedicat a la Verge de la Guia i erigit al camí de Rocaprevera. 
El pedronet fou destruït l'any 1936 i restaurat l'any 1942.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada