Seguidors

diumenge, 5 de gener del 2020

ANTIC SÒCOL DE PEDRA DE L'ARBRE DE LA LLIBERTAT 
LLANÇÀ - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa




Aquestes dures i blanques pedres durant més d'un centenar d'anys van encerclar l'arbre majestuós de la Plaça. A les pedres hi ha incís l'escut de la vila(les tres llances), i una data; SATEMBRA 18 de 1684. Les pedres originàriament  - segons dita popular - eren del brocal d'un pou públic existent a la mateixa Plaça, i que,  més endavant , es convertí en una fot. Les pedres del brocal sobraven  i foren col·locades com a socalada de l'arbre de la Plaça Major.
Fins l'any 2000 fou testimoni present de totes les històries que han anat succeïnt a la Plaça Major, any en el que el sòcolde pedra va ser traspassat a la nova ubicació per a conservar i mantenir la seva imatge.






Arbre conegut també amb el nom de l'Arbre de la Plaça. És un plataner de la família platanus hybrida, arbre caducifoli amb una alçada aproximada de 25 m., molt robust, elegant i amb una ombra molt generosa durant l'època de primavera i estiu.
L'origen del nom de l'Arbre de la Llibertat, es troba a partir de 1789 amb la Revolució Francesa, quan la plantació d'arbres a les places públiques es considerava un símbol de les llibertats conquerides pels pobles, acte que serà molt estés per tota l'Europa Occidental.
La plantada, segons les memòries de Joan Baptiste Seriñana, va tenir lloc l'any 1870. A la seva "Libreta de memorias", escriu la notícia de la plantació entre altres notícies de l'any. Ho diu així: "Lo dit añ 70 plantaran lo arbre de la Libertat".









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada