Seguidors

dimecres, 1 de gener del 2020

PEDRA DRETA DE LES TRES FINQUES
LES GAVARRES - FORALLAC - EL BAIX EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa












Enllaç amb informació:

que diu:

Tipus: Possible part de la capçalera d'un sepulcre megalític.
Descobridor: Donat a conèixer per Joan Botey (propietari de la finca) a un grup d'arqueòlegs vinculats a la UAB (Departament de Prehistòria, SAPPO) al 2011.
Excavacions: Dos sondeigs, al 2011, per la UAB.
Materials: Un fragment de ceràmica recent.
Orientació: SO/NE. Confirmada intenci´ antròpica en la seva disposició.
Dimensions: 1,54 m d'amplada, 1,70 m d'alçada aproximada i 0,50 m de gruix.
Túmul: Possible, format de una gran acumulació de pedres de petites i mitjanes dimensions encaixades entre elles.
Nota:
El nom ve de que a tocar de la llosa s'hi documenta una fita moderna de separació de 3 finques.

Altre enllaç amb informació:

que diu:

Descripció:
Ens trobem davant d’una llosa de grans dimensions (1.54m d’amplada, 1.70m d’alçada aproximada i 50cm de gruix) i de morfologia arrodonida que es troba disposada de forma totalment vertical. La llosa es troba alineada en direcció sud-oest/nord-est. Durant els treballs d'excavació del 2011 es confirmà la intencionalitat antròpica de la seva disposició, però desconeixem la seva funcionalitat precisa, tot i que podria formar part de la capçalera d'una sepulcre similar al Dolmen dels Tres Peus.
Gràcies als sondejos realitzats a l’any 2011 es va documentar un nivell format per una gran acumulació de pedres de petites i mitjanes dimensions encaixades entre elles i que podrien formar part del túmul. Aquesta acumulació descansa sobre la roca natural. Es important remarcar que de forma immediata a la llosa s’hi documenta una fita actual com a indicador de separació de tres finques, d'aquí el seu nom.
Actualment (5-09-11), es conserva una única llosa de grans dimensions disposada de forma completament vertical. Hi ha una gran concentració de pedres de petites i mitjanes dimensions que formarien part del túmul.
Tipus de terreny geològic: La base geològica està formada per conglomerats, calcopelites, grauvaques i calcàries (Sistema mediterrani), així com materials volcànics i porfirites. En aquesta zona es situen diversos afloraments de pissarres ampelítiques (mapa geològic del ICC), visibles a nivell superficial.
Materials: durant els sondejos realitzats al setembre de l’any 2011 s’hi va recuperar un únic fragment de ceràmica recent.Intervencions: Al mes de setembre de 2011 es realitzaren dos sondejos, a banda i banda de la gran llosa vertical. El sondeig 1 es localitza a l’oest de la llosa i presenta unes dimensions d’1m per 1,30m. Va permetre documentar un nivell format per una gran acumulació de pedres d’origen antròpic. El sondeig 2 es localitza a l’est de la gran llosa i presenta unes dimensions d’1m per 2m. Es aquesta banda no s’hi va documentar el nivell d’acumulació de pedres i es va arribar a la roca natural.

Altre enllaç amb informació:












Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada