Seguidors

dijous, 9 de gener del 2020

ERMITA DE SANT ROC DE GURB
GURB - OSONA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa










Al blog de l'Antonio Mora Vergés Tribuna del Berguedà diu:

És un edifici d'una nau, planta rectangular i absis carrat orientat a l'oest. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes laterals, amb un campanar d'espadanya al capdamunt format amb blocs de pedra treballada i elements ceràmics decoratius als extrems. Els murs són de maçoneria de pedra amb molt morter exceptuant la façana principal, completament arrebossada i amb nombrosos elements decoratius bastits interiorment amb obra i de reminiscència neoclàssica.
La façana principal, orientada a l'est, conté un portal central d'arc de mig punt emmarcat amb pedra treballada, formant un arc doble amb un emmarcament que a la part superior sobresurt lleugerament imitant una teulada de doble vessant coronada amb una creu monolítica. Sobre el portal s'obre un òcul circular emmarcat amb pedra motllurada. A banda i banda de la façana hi ha dos pilars adossats coronades amb diversos arcs de mig punt decoratius a la part superior de la façana. La façana nord conté a la part superior una finestra d'arc de mig punt esqueixada, amb emmarcament d'obra arrebossat, tot i que aquest es troba escrostonat en alguns punts. La façana oest, que correspon a l'absis, no conté obertures. La façana sud conté a la part superior una finestra d'arc de mig punt esqueixada i un volum adossat que correspon a la sagristia, coronat amb teulada d'una vessant i amb una obertura d'arc rebaixat esqueixada.

Altre enllaç amb informació:

que diu:

Època: segle XIX
Descripció:
Capella de planta de nau única amb l'absis orientat a llevant. A la part nord hi ha una capella lateral. La façana està decorada amb motllures que dibuixen formes semicirculars i volutes. El portal és d'arc de mig punt i al damunt hi ha un trencaaigües de forma triangular. Es culmina la façana amb un petit campanaret d'espadanya, el qual encara conserva la campana i dos pinacles a l'extrem de cada vessant del teulat. La capella no té absis. S'il·lumina per les finestres dels murs laterals i l'òcul de la façana.
És construïda amb pedra i morter i la part de la façana és arrebossada i pintada. L'estat de conservació és mitjà.
Notícies històriques:
L'ermita de Sant Roc es troba situada dalt d'un turó de marges des del qual es divisa la Plana. Es tracta d'una església votiva dedicada a Sant Roc amb motiu de la pesta.
La varen fer construir els propietaris dels masos veïns, els Puig i els Saits, i foren ajudats també per altres masos de les rodalies.

Altre enllaç amb informació:

que diu:

Església votiva construïda al segle XIX entre els masos del Puig i dels Saigs de Gurb. Consta d'una nau amb alguna capella lateral.
Té un senzill campanar d'espadanya d'un ull en arc de mig punt amb una petita campana. Es troba aixecat damunt la façana principal, cavalcant en les dues vessants de la teulada del temple. Com tots els murs de l'església els pilars on descansa l'arc es troben arrebossats i pintats en un to blanquinós.










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada