Seguidors

dijous, 2 de gener del 2020

DOLMEN DE LES MARIES
LES GAVARRES - FITOR - FONTETA - EL BAIX EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa













Enllaç amb informació:

que diu:

Tipus: Encara no determinat, amb passadís.
Període: Encara no determinat.
Descobridor: Donat a conèixer per Joan Botey (propietari de la finca) a un grup d'arqueòlegs vinculats a la UAB (Departament de Prehistòria, SAPPO) al 2011.
Excavacions: Sondeig, al 2011, per la UAB.
Orientació: Alineació SE/NO.
Dimensions: Conjunt conservat: 5,20 m de llargada i 2 m d'amplada.
Lloses: Restes visibles de la paret sud del passadís i de la possible coberta, situada horitzontalment a l'extrem NE de l'alineació.
Nota:
El nom ve de que hi havia 2 arqueòlogues de nom Maria a l'excavació.


Altre enllaç amb informació:

que diu:

Aquest és un dolmen del qual s’hi conserven restes visibles de la paret sud del passadís i de la possible coberta, una llosa de grans dimensions disposada horitzontalment i localitzada a l’extrem nord-est de la alineació. Les tasques d’excavació realitzades a l’any 2011 han permès confirmar la autenticitat d’aquesta alineació de lloses com a jaciment arqueològic de tipus megalític. La paret nord del passadís no es conserva. La totalitat del conjunt conservat presenta unes dimensions de 5,20m de llargària i 2m d’amplada.
Actualment (2-09-11), es conserven un total de 5 lloses de pissarra disposades de forma vertical i formant una alineació en direcció nord-est/sud-oest. 
Tipus de terreny geològic: La base geològica està formada per conglomerats, calcopelites, grauvaques i calcàries (Sistema mediterrani), així com materials volcànics i porfirites. En aquesta zona es situen diversos afloraments de pissarres ampelítiques (mapa geològic del ICC), visibles a nivell superficial.
Materials: durant els sondejos realitzats al setembre de l’any 2011 no s’hi va recuperar cap material.
Notícies històriques: donat a conèixer per part de Joan Botey (propietari de la finca) a un grup d’arqueòlegs vinculats a la Universitat Autònoma de Barcelona (Departament de Prehistòria. SAPPO) al mes de setembre de 2011. El nom de Dolmen de les Maries, provè de la persència de dues arqueòlogues anomenades Maria en el moment de la seva excavació.
Intervencions: intervingut al mes de setembre de 2011. Es realitzà un sondeig d’1x2m amb l’objectiu de trobar les lloses que formarien part de la paret nord del passadís i que completarien l’estructura. Aquestes no s’han trobat, però el sondeig ha permès conèixer la profunditat d’algunes de les lloses i documentar que les lloses estan clavades a la roca natural. No s’hi recuperà material arqueològic.

Altre enllaç amb informació:














Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada