Seguidors

dilluns, 13 de gener del 2020

FONT DEL CARQUINYOLI
CAPELLADES - L'ANOIA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

Autor: Mario Rotllant i Folcarà (Barcelona 1880-1946) segons enllaç http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=4418





*********************************************************
Enllaç amb informació:

Època: segle XIX

Autor: Màrius Rotllan i Folcarà

Descripció:

Font d'estil clàssic composada simètricament. Està formada per una pilastra que recolza en una base que incorpora la pica de planta corba, i una plataforma de pedra de planta semicircular de dos graons. Del frontal de la pilastra sobresurt l'element escultòric d'un cap mitològic, de la boca surt el broc de l'aigua. La pilastra està coronada per una gerra-hídria de la que sobresurten fruites. La font s'adossa a un plafó motllurat de pedra artificial.

Observacions :

També conegut com: Font de la Carota; Font del carrer de Garbí. Element singular construit l'any 1928 per Màrius Rotllan i Folcarà (1880-1946).

Història :

Element singular construït l'any 1928 per Màrius Rotllan i Folcarà (1880-1946). Escultor amb molta obra a l'Havana dins la tradició del modernisme o "art-noveau" materialitzat en immobles, dissenyador de façanes i de monuments funeraris. Amb freqüència apareix com a arquitecte, tot i que era només constructor que s'havia format com a escultor a l'escola de la Llotja. Fet que li va suscitar algun problema amb el Col·legi d'Arquitectes de l'Havana. De fet a la Cuba de la dècada de 1920 l'ús del mot "catalanismo" aplicat a l'arquitectura tenia un to plenament pejoratiu.Va ser l'introductor a Cuba de l'arquitectura de motlle. Amb aquest objectiva fundar el 1905 la "Fundición de Cemento Mario Rotllant" pels prefabricats de ciment i la fabricació de pedra artificial, i va patentar emmotllats decoratius de guix. A l'abril de 1924, durant la Dictadura de Primo de Rivera, fou nomenat membre del consistori capelladí, com a representant corporatiu de la Lliga Comercial, Industrial i Agrícola. En aquella època encara anava i venia de Cuba. La font ideada per Màrius Rotllant té el seu origen en el projecte d'eixamplament del carrer de Garbí. Aquest projecte es va originar el 1924. Fou resultat de la cessió del núm. 50 del carrer Major (llavors Prat de la Riba). El resultat fou un segment de carrer més ample que finalitzava en el mur de la primera casa del carrer de Garbí. La idea de la font sembla vinculada al fet de donar una imatge més agradable a aquest indret del centre de Capellades. El projecte data de 1928. Les obres les va realitzar el paleta capelladí.

*********************************************************

Altre enllaç amb informació:

que diu:

Època: final segle XVIII - inici segle XIX
Descripció:
Font de caire neoclàssic, feta en pedra (artificial ??). L'aigua surt d'una aixeta situada a la boca d'un personatge barbat. Tota l'estructura està coronada per una guerra o jardinera amb fruits.

*********************************************************
Altre enllaç amb informació: 

Enllaços amb informació de l'autor:



*********************************************************





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada