Seguidors

dilluns, 6 de gener del 2020

TORRE DEL CASTELLAR A L' ILLOT DEL CASTELLAR
LLANÇÀ - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa







Enllaç amb informació:

que diu:

Època: segle XVI
Descripció:
Es tracta de les escasses restes conservades d'una torre de planta circular, utlitzada com a torre de senyals o guaita. En concret es conserva un tram del basament de la torre construït damunt la roca, d'uns tres metres de llargada aproximada, i que sobresurt escassos centímetres del terreny. Amida aproximadament un metre d'amplada i és fet amb grans pedres de pissarra escairada, lligades amb morter de calç no massa consistent. Aquestes romanalles semblen indicar que la torre del Castellar era més aviat de dimensions reduïdes.
Notícies històriques:
La seva edificació cal remuntar-la cap a l'any 1566, durant el regnat de Felip II. Es tractava d'un dels elements defensius del port de Llançà en el segle XVII la qual apareix mencionada en diferents documents. Estava dotada de canons, una petita guarnició i una presó. A finals del XVII aquesta torre ja és esmentada com a ruïna després de ser demolida durant la guerra dels segadors o la Guerra de Separació per les tropes franceses.
La unió entre el Castellar i la terra ferma -el turó de la Miranda- s'ha fet fa pocs anys, pels volts del 1970; fa menys encara s'ha construït el port esportiu al racó de migdia del Port tancat pel Castellar. També s'anomena "Castellar de la Pelandriu".

Altre enllaç amb informació:

***************************************************************************

El Castellar és el nom amb el qual es coneix actualment l'antic illot situat a la punta del Port de Llançà. És un dels elements més característics del municipi, el qual ha evolucionat amb el pas del temps, ja que en un principi fou un gran illot situat a pocs metres de terra ferma.
L'antic illot del Castellar, al llarg de la seva història ha estat utilitzat per a múltiples funcions, i la gran afluència de estes ho certifica. S'han trobat vestigis de l'època del Bronze Final (X-VII a.C.), trossos de ceràmica, decoracions, enterraments, etc. També s'han trobat senyals d'èpoques posteriors com la Torre de Vigilància de planta circular, provablement d'època Medieval.
La seva destrucció data del segle XVIII (Guerra dels Segadors).
Durant els anys de la Segona República (1931-1936), es van construir dos búnkers entre les roques del cim del Castellar, encara avui visibles.




Búnkers 



Banc de Peix de Carles Bros




Platja de la Gola






















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada